Składniki:
Ciasto:
To zwykłe półkruche ciasto, więc każdy może zrobić wg swojego przepisu. Ja dałam takie składniki:
* 300 g mąki
* 100 g masła
* 1 jajko + 1 żółtko
* 1 płaska łyżeczka proszku do wypieków
* 1 łyżka śmietany
* 4 łyżki cukru pudru
Ja wsadziłam wszystkie składniki do malaksera i po minucie miałam już piękne, miękkie ciasto, które rozwałkowałam w tortownicy o średnicy 28 cm, formując delikatnie brzeg. Ciasto z tej ilości spokojnie starczy na wylepienie formy 24 x 36 cm . Wtedy będziemy mieć niższe ciasto ale zdecydowanie będzie się lepiej kroić.
Ciasto podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. Przed pieczeniem dobrze jest ciasto ponakłuwać widelcem.
Masa makowa:
* 1 litr mleka
* 3 opakowania budyniu waniliowego (każde na pół litra mleka)
* 1 jajko
* 300 g maku mielonego suchego
* 150 g masła
* 250 g śmietany tłustej 30% (kwaśnej śmietany, gęstej a nie kremówki) Może być ciut mniej tłusta, ale nie może mieć mniej jak 24% tłuszczu.
Taką śmietanę można sobie samemu przygotować. Wystarczy kliknąć w ten link: KLIK
* filiżanka cukru ) można da więcej trochę
W ok. szklance mleka wymieszać budynie i jajko. Dokładnie, żeby nie było grudek. Resztę mleka zgotować. Na gotujące się mleko wlewać pomału wymieszane w mleku budynie. Doprowadzić do zagotowania, przez cały czas mieszając. Zdjąć z ognie gęsty i jednolity budyń. Do takiego gorącego wsypywać stopniowo mak i mieszać bardzo dokładnie. Kiedy masa trochę przestygnie (trochę jedynie, tak z 5-10 minut) dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszać aż całe masło roztopi się i połączy z masą makową. Teraz można dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie i wylać na podpieczone i wystudzone ciasto. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 minut. Po ty czasie należy przygotować:
Masa śmietanowa:
* 400 g śmietany gęstej, kwaśnej i tłustej. Najlepiej 30% śmietana. Może być 24%, ale nie mniej.
* 4 żółtka
* 4 białka
* 100 g cukru (dałam cukier puder)
Śmietanę wymieszać z żółtkami i cukrem, tak aby cukier cały się rozpuścił a masa była jednolita i napowietrzona. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy śmietanowo-żółtkowej i bardzo delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 160 stopni. Na wierzch wylać masę śmietanową. Całość zapiekać jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim ciasto na ok. pół godziny. Następnie lekko uchylić piekarnik i wystudzić całkowicie.
A będzie przepis ? :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
juz zbieram się za pisanie
UsuńWitam Krysiu ale ciacho wyczarowałaś super to jest to co tygryski lubią najbardziej makowiec senik wow wow czego chcieć więcej ☺😋🌷🍷🍰
OdpowiedzUsuńto nie sernik. Sera nie ma ani grama. Ale to jest lepsze jeszcze od sernika. Zaraz piszę przepis
UsuńŚmietana jaka może być kwaśna gęsta 18%
OdpowiedzUsuńŚmietana musi być tłusta. 18 % to za mało. Zaznaczyłam to w przepisie.
Usuńdaję link do gazetki, gdzie widać opakowanie tej smietany. Na dole po lewej stronie z napisem nad ceną "kwaśna" : https://twoja-gazetka.pl/lidl-gazetki/gazetka-42471-21
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie. Dokładnie napisałam co robić. Mak wsypujemy do gorącego budyniu.
OdpowiedzUsuńCzyli suchy mak bez mielenia....
OdpowiedzUsuńSuchy ale zmielony. Kupuje się taki w sklepie . Leży obok ziarnistego maku
UsuńA jakiej firmy śmietanę Pani poleca? Bo jaką bym nie patrzyła 30 % to jest rzadka.
OdpowiedzUsuńKupuję w Lidlu marki Pilos. Może ona nie jest na co dzień dostępna, ale bardzo często bywa. Jest w takim dużym kubku . Daję link do gazetki, gdzie widać dobrze, jak wygląda opakowanie. To ta na dole po lewej stronie, gdzie nad ceną pisze "kwaśna" : https://twoja-gazetka.pl/lidl-gazetki/gazetka-42471-21
UsuńCzy można do maku dodac zapach migdałowy?
OdpowiedzUsuńoczywiście że można. Ja po prostu zapomniałam bo nie naszykowałam sobie wśród składników. Będzie bardzo pasował tutaj
UsuńBardzo mi się podoba to ciasto. A kto powiedział, że makowiec zawsze musi być zawinięty w drożdżowe ciasto?
OdpowiedzUsuńMyślę, że w prostokątnej typowej formie powinno być w sam raz?
tak też napisałam w przepisie. Ta porcja wylazła z mojej tortownicy. Przy formie prostokątnej, takiej 24x36 cm proponuję zwiększyć ilość masy śmietanowej. Ona trochę opada po upieczeniu a jest wyjątkowo smaczna
UsuńA konkretnie jak
UsuńTakiego makowca jeszcze nie pieklam Musze sprubowac Tylko mysle ze bede miala problem z kupnem maku
OdpowiedzUsuńNie wiem gdzie mieszkasz żeby podpowiedzieć. Na pewno kupisz w Lidlu, Kauflandzie.
Usuńpiekarnik z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńnie. Grzanie góra dół, forma ustawiona na dolnej półce
UsuńUpieklam... Masa makowa ma byc bez cukru? W przepisie go nie ma wiec nie dalam, ciasto wyszło zupełnie bez smaku ��
OdpowiedzUsuńprzecież jest podany cukier w masie makowej. Filiżanka lub trochę więcej napisałam.
UsuńCZy śmietanę w masie śmietanowej należy ubić mikserem czy tylko wymieszać do płą czenia składników
OdpowiedzUsuńubić na tyle aby masa zrobiła się puszysta i cały cukier się rozpuścił. Nie ubijamy na sztywno.
UsuńFantastyczny przepis. Tylko gdzie ja kupię tak tłustą kwaśną śmietanę?
OdpowiedzUsuńja akurat kupiłam taką w Lidlu. Bywa tam od czasu do czasu. Myślę, że w dużych sklepach też może bywać. Nie mam pojęcia czemu tak trudno o taką śmietanę.
UsuńCzy zamiast suchego maku można dać taki z puszki , bo taki mam?
OdpowiedzUsuńJa bym nie ryzykowała. W tej masie makowej jest raptem 20 % maku i czort wie co jeszcze. Więc trudno zgadnąć jak się zachowa w masie budyniowej. No a smak na pewno nie będzie taki sam
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńA jak mam grzanie tylko na dole
OdpowiedzUsuńto nie bierzesz się za pieczenie
UsuńDzień dobry Krysiu,
OdpowiedzUsuńzachciało mi się, jak to przed świętami, makowca. Byłam w trakcie rozważań jaki upiec, a może kupić, jak natknęłam się na Twój przepis i powiedziałam sobie: Ten albo żaden. Jedyny szkopuł, to ta śmietana. Poszłam do Lidla, ale niestety nie było. Kupiłam więc 400 g kwaśnej śmietany 18% i 400 g śmietanki 36% w kubeczkach, zmieszałam je razem i po dwóch dniach w temperaturze pokojowej miałam pyszną, gęstą, tłustą kwaśną śmietanę. wszystko udało się znakomicie. Dziękuję bardzo za kolejny, dobry przepis. Robiłam już sporo ciast z Twoich przepisów i nie zawiodłam się na żadnym. Pozdrawiam bardzo serdecznie i świątecznie.
Ewa
Dziękuję.
UsuńJa sama teraz sobie robię creme fraiche. Nawet chyba tu gdzieś wpisywałam przepis. Jogurt naturalny (bez zbędnych dodatków) i kremówka. I trochę czasu.
Nawet w tagach wstawiłam tylko, bez spacji : "cremefraiche" . Robiłam tym razem na maślance. Bardzo dokładnie proporcje napisałam . Edytuję ten post i dopiszę, że można sobie samemu zrobić taką śmietanę.
UsuńA dupa rośnie , aż trzeszczy w szwach!!!!
OdpowiedzUsuń