Schab w sosie śmietanowo – kurkowym
Składniki:
• 10 kotletów schabowych , cienko ukrojonych
• 400 g kurek (miałam kurki zamrożone)
• 500 ml śmietanki kremówki
• 1 średniej wielkości cebula
• Sól, pieprz, tymianek (użyłam suszonego)
• Olej lub smalec do obsmażenia mięsa
• 2 łyżki masła klarowanego do obsmażenia kurek
• Mąka do oprószenia mięsa plus ewentualnie do zagęszczenia sosu.
Sposób przygotowania:
Kotlety delikatnie rozbić, tylko tyle aby zmiękczyć włókna. Lekko posolić i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotlety oprószyć mąką i układać na gorącym tłuszczu. Smażyć do zrumienienia a następnie przekładać do rondla, w którym będzie całe danie. Podlać trochę wrzącej wody, tyle aby sięgała do ostatniej warstwy mięsa. Przykryć i dusić ok. 1 godziny. Wyjąć mięso, starając się zdjąć nadmiar zesmażonej mąki z kotletów (powinna sama zejść ale nie zawsze się to uda), która powinna zostać w rondlu. Całość sosu zmiksować na gładko. Włożyć ponownie mięso do rondla, do sosu. Dusić a w tym czasie rozgrzać masło na patelni i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić a następnie dodać kurki (rozmrożone i odsączone). Dusić razem ok. 5 minut . Po tym czasie wlać ok. 150 ml śmietanki, posolić i dodać dwie szczypty tymianku. Dusić ok. 5 minut a następnie zawartość patelni wlać do rondla z mięsem. Delikatnie zamieszać. Gotować ok. 5-10 minut i wlać pozostałą śmietankę. Gdyby sos był za mało gęsty, to można w pozostałej śmietance rozmieszać 1-2 łyżeczki maki i wtedy wlać. Dosmaczyć solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz