Translate

poniedziałek, 4 lipca 2016

Schab w sosie śmietanowo - kurkowym

Od kilku miesięcy nie mam pracy i staram się piec czy gotować z tego co w zamrażarce, czy w szafkach. Oczywiście, mięso muszę kupować, ale pozostałe składniki staram się wyciągać z zapasów. W sobotę przypomniałam sobie o zamrożonych kurkach. A w sklepie był schab w promocji. I zamiast typowych schabowych, zrobiłam schabowe w sosie. Smakowało bardzo. Porcja duża, bo obiad na 2-3 dni u nas. W niedzielę były ziemniaki, dzisiaj ryż a jutro zapewne makaron.





Schab w sosie śmietanowo – kurkowym

Składniki:

10 kotletów schabowych , cienko ukrojonych
400 g kurek (miałam kurki zamrożone)
500 ml śmietanki kremówki
1 średniej wielkości cebula
Sól, pieprz, tymianek (użyłam suszonego)
Olej lub smalec do obsmażenia mięsa
2 łyżki masła klarowanego do obsmażenia kurek
Mąka do oprószenia mięsa plus ewentualnie do zagęszczenia sosu.

Sposób przygotowania:

Kotlety delikatnie rozbić, tylko tyle aby zmiękczyć włókna. Lekko posolić i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotlety oprószyć mąką i układać na gorącym tłuszczu. Smażyć do zrumienienia a następnie przekładać do rondla, w którym będzie całe danie. Podlać trochę wrzącej wody, tyle aby sięgała do ostatniej warstwy mięsa. Przykryć i dusić ok. 1 godziny.  Wyjąć mięso, starając się zdjąć nadmiar zesmażonej mąki z kotletów (powinna sama zejść ale nie zawsze się to uda), która powinna zostać w rondlu. Całość sosu zmiksować na gładko. Włożyć ponownie mięso do rondla, do sosu. Dusić a w tym czasie rozgrzać masło na patelni i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić a następnie dodać kurki (rozmrożone i odsączone). Dusić razem ok. 5 minut . Po tym czasie wlać ok. 150 ml śmietanki, posolić i dodać dwie szczypty tymianku.  Dusić ok. 5 minut a następnie zawartość patelni wlać do rondla z mięsem.  Delikatnie zamieszać. Gotować ok. 5-10 minut i wlać pozostałą śmietankę. Gdyby sos był za mało gęsty, to można w pozostałej śmietance rozmieszać 1-2 łyżeczki maki i wtedy wlać. Dosmaczyć solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz