Translate

sobota, 1 października 2022

Prosty placek ze śliwkami

 Akurat kupiłam wczoraj śliwki. Jakieś takie wielgachne, że musiałam niektóre nawet na ósemki pokroić. Zamiast śliwek, można użyć różnych innych owoców.  Fotki bardzo gorącego jeszcze ciasta. Kroiłam po ok. 10-15 minutach od wyjęcia z piekarnika.





Składniki: (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej)


* 5 całych jajek - rozmiar L

* szklanka cukru drobnego (dzisiaj używałam do odmierzania szklanki o pojemności 240 ml)

* szklanka jogurtu greckiego gęstego (mój akurat nie należał do tych najbardziej gęstych, ale jednak był gęsty)

* 470 g mąki pszennej tortowej

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( całkiem płaskie)

* 200 g masła roztopionego i wystudzonego do temperatury pokojowej

* cukier wanilinowy

* szczypta soli

* śliwki - dużo śliwek dałam. 





Sposób przygotowania:

Najlepiej zacząć od przygotowania formy ( 24 x 36 - mierzone góra formy). Ja wyłożyłam całą papierem do pieczenia.  Później nastawić piekarnik na 180 stopni z grzaniem góra dół. Śliwki wypestkować i pokroić jeżeli są bardzo duże. Posypać je 1 łyżką maizeny i przemieszać. 

Całe jajka wbić do dużej miski, dodać szczyptę soli i cukier, Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem (i cukrem wanilinowym) na gęstą, puszystą masę. Ubijałam ok. 8 minut mikserem ręcznym na najwyższych obrotach. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewać bardzo powoli masło. Teraz zmniejszyć obroty do minimum (mój mikser ma naprawdę dużo wolniejsze obroty) i dosypywać stopniowo mąkę, na zmianę z dodawaniem jogurtu. Nie miksować zbyt długo, tylko do jako takiego połączenia się składników. Równie dobrze, można tę czynność wykonywać łopatką. Po ostatniej porcji mąki i jogurtu, już krótko przemieszać, żeby tylko składniki połączyły się. Ja ten etap wykonywałam już łopatką. Ciasto wlać do formy i wyrównać. Wyłożyć na wierzch śliwki. Ja po prosty sypnęłam je z miski na wierzch ciasta, i nie bawiłam się w ich układanie skórką do dołu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny (w zależności od piekarnika czas może być nieco krótszy lub dłuższy) . Po upieczeniu odstawic na kratkę do wystudzenia. 





3 komentarze:

  1. Taki najlepszy, bardzo mi się podobają te wszelakie przekładańce i od święta lubię je jeść , ale tak na co dzień czy raczej na niedzielę, sobotę jak zwał tak zwał lubię takei ciasta, szczególnie takie owocowe, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja Alu. Gracha już upiekła z tego przepisu i bardzo sobie chwaliła, że smaczne. W dzisiejszych czasach, gdzie wszystko drożeje na łeb na szyję, to chyba wcale nie będziemy piec

      Usuń
  2. Lubię takie proste ciasta, ale śliwki zamieniłabym na coś innego.

    OdpowiedzUsuń