Translate

sobota, 4 grudnia 2021

Cytrynowo-makowy przekładaniec

 Lubię mak, lubię cytrynowe smaki i połączenie obu składników. Dzisiaj dosyć prosty wypiek, bo blaty ciasta są półkruche i przełożone kremem budyniowym z dodatkiem soku i skórki cytrynowej. 





Składniki:

* 600 g mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka proszku do wypieków

* 100 g śmietany kwaśnej 18% (to dwie łychy ze sporą górką)

* 2 całe jajka + 1 żółtko (ja miałam małe jajka. Jeżeli ktoś używa większych to wystarczy tylko te 2 jajka)

* 150 g masła (miękkie)

* 150 g cukru pudru (można dać mniej lub więcej)

* skórka otarta z jednej cytryny

* szczypta soli

* ok. 2 łyżek maku (nie mielony)

Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cukrem pudrem. Dodać miękkie masło, jajka i śmietanę oraz skórkę z cytryny i mak. Zagnieść miękkie ciasto. Całość podzielić na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować na rozmiar formy 24 x 36 cm, na papierze do pieczenia. Upiec każdą osobno w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Blaty odstawić do zupełnego wystudzenia. 

Krem cytrynowy:

* 1,2 ml mleka

* 160 g mąki pszennej tortowej

* 1 łyżka maizeny z małą górką (maizena to inaczej skrobia kukurydziana)

* ok. 200 g cukru

* 250 g masła - temperatura pokojowa

* sok i skórka otarta z cytryny

* cukier waniliowy (z dodatkiem wanilii)

Mąkę wymieszać z maizeną i dodać szklankę mleka. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Wrzące mleko wlewać bardzo powoli do mąki i cały czas energicznie mieszać. Całość przelać ponownie do rondla i ustawić na małym ogniu. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Nakryć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do zupełnego wystudzenia. 

Masło utrzeć na puch w dużej misce. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce budyń, który wcześniej należy zmiksować. Na sam koniec dodać skórkę z cytryny i sok. Wymieszać.  Krem podzielić na 4 mniej więcej równe części. 

W formie ułożyć pierwszy blat ciasta i wyłożyć 1/4 kremu, rozsmarować. Na kremie kolejny blat ułożyć i ponownie krem. I tak do wyczerpania składników. Ostatni blat również smarujemy kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin, żeby blaty ciasta przeszły kremem.  Po ok. 3 godzinach odstawić w chłodne miejsce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz