Lubię mak, lubię cytrynowe smaki i połączenie obu składników. Dzisiaj dosyć prosty wypiek, bo blaty ciasta są półkruche i przełożone kremem budyniowym z dodatkiem soku i skórki cytrynowej.
Składniki:
* 600 g mąki pszennej tortowej
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* 100 g śmietany kwaśnej 18% (to dwie łychy ze sporą górką)
* 2 całe jajka + 1 żółtko (ja miałam małe jajka. Jeżeli ktoś używa większych to wystarczy tylko te 2 jajka)
* 150 g masła (miękkie)
* 150 g cukru pudru (można dać mniej lub więcej)
* skórka otarta z jednej cytryny
* szczypta soli
* ok. 2 łyżek maku (nie mielony)
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cukrem pudrem. Dodać miękkie masło, jajka i śmietanę oraz skórkę z cytryny i mak. Zagnieść miękkie ciasto. Całość podzielić na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować na rozmiar formy 24 x 36 cm, na papierze do pieczenia. Upiec każdą osobno w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Blaty odstawić do zupełnego wystudzenia.
Krem cytrynowy:
* 1,2 ml mleka
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 1 łyżka maizeny z małą górką (maizena to inaczej skrobia kukurydziana)
* ok. 200 g cukru
* 250 g masła - temperatura pokojowa
* sok i skórka otarta z cytryny
* cukier waniliowy (z dodatkiem wanilii)
Mąkę wymieszać z maizeną i dodać szklankę mleka. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Wrzące mleko wlewać bardzo powoli do mąki i cały czas energicznie mieszać. Całość przelać ponownie do rondla i ustawić na małym ogniu. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Nakryć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do zupełnego wystudzenia.
Masło utrzeć na puch w dużej misce. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce budyń, który wcześniej należy zmiksować. Na sam koniec dodać skórkę z cytryny i sok. Wymieszać. Krem podzielić na 4 mniej więcej równe części.
W formie ułożyć pierwszy blat ciasta i wyłożyć 1/4 kremu, rozsmarować. Na kremie kolejny blat ułożyć i ponownie krem. I tak do wyczerpania składników. Ostatni blat również smarujemy kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin, żeby blaty ciasta przeszły kremem. Po ok. 3 godzinach odstawić w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz