Translate

sobota, 29 lutego 2020

Żołądki gęsie w sosie

Wiele lat temu je robiłam, ale przepisu tu jeszcze nie wstawiałam. Danie dosyć czasochłonne, ale przy sobocie mogłam sobie na takie pozwolić.



Składniki:

* 1000 gram żołądków z gęsi ( lub innych drobiowych, ale to już nie ten smak niestety)
* 4 duże cebule (ok. 1000 gram)
* 1 strąk papryki czerwonej
* 1 - 2 ząbki czosnku
* 2 stołowe łyżki papryki mielonej słodkiej
* 1,5 herbacianej łyżeczki papryki mielonej ostrej
* 3 ziarenka ziele angielskie
* 1 liść laurowy (duży) - mam świeże liście laurowe i dałam trochę więcej 
* majeranek
* Sól, pieprz
* ewentualnie 1 kostka bulionu - ja zalałam dzisiaj rosołem, który pozostał mi z poprzedniego obiadu


Sposób przygotowania:

Żołądki dobrze myję i zalewam wrzątkiem na 5 minut. Wylewam wodę i czyszczę dokładnie i ponownie zalewam wrzątkiem na kolejne 5-10 minut. Odlewam wodę i solę (mało) i daję pieprz (dużo). Odstawiam na 1 godzinę. Dodaję wodę (ma tylko przykryć na 1 centymetr). Dzisiaj zalałam bulionem własnoręcznie gotowanym. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję 30 minut. W tym czasie kroję cebulę na pół plasterki i smażę na tłuszczu (cebula nie może się zarumienić). Przekładam cebulę do garnka z żołądkami. Na pozostałym tłuszczu podsmażam chwilkę mieloną paprykę i dodaję do garnka. Paprykę - strąk kroję w bardzo drobną kosteczkę i dodaję do garnka razem z czosnkiem (zgnieciony). Gotuję powoli ok. 3 godzin. W trakcie dodaję majeranek ( do smaku) .

Po tym czasie, cebula i papryka rozgotuje się i powstanie sos.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz