Składniki:
* 4 jajka - rozdzielić na białka i żółtka
* 4 łyżki mąki krupczatki
* 2 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana)
* 6 łyżek cukru drobnego
* 1/2 łyżeczki proszku do wypieków
* 4-5 jabłek
* trochę bułki tartej
Sposób przygotowania:
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika delikatnie posmarować masłem w kilku miejscach, tak aby papier do pieczenia który ułożymy nie przesuwał się. Papier na wierzchu smarujemy cały masłem i podsypujemy niewielką ilością bułki tartej. Jabłka należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, zaś ćwiartki na plasterki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Jabłka ułożyć równą warstwą na papierze.
Białka z odrobiną soli ubić na pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Piana powinna zrobić się bardzo gęsta i błyszcząca. Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać już łopatką wymieszane obie mąki wraz z proszkiem.
Ciasto wylać na jabłka i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 minut.
Po upieczeniu, przykryć ciasto ściereczką, przyłożyć deskę i szybko odwrócić. Zdjąć papier na którym piekła się rolada. Za pomocą ściereczki szybko zwinąć roladę i zostawić do wystudzenia.
jak ja lubię takie rolady, jak nie wiem co upiec a mam jabłka i jajka to piekę :D Z mazeina jeszcze nie piekłam , pewnie jeszcze delikatniejsza jest
OdpowiedzUsuńAlu, pieronem się ją robi. Najdłużej schodzi z obieraniem i krojeniem jabłek :D I powiem Ci, że dodatek maizeny do krupczatki (krupczatka to pomysł od Małgosi, który i Ty z powodzeniem użyłaś) to naprawdę dobry pomysł był. Przyniosłam do pracy i wszyscy piali z zachwytu z czego ten biszkopt
UsuńKrysiu, czy myślałaś może aby kiedyś zorganizować kurs/szkolenie pieczenia ciast? Zglidikabym się na oewpe jako pierwsza 😉
OdpowiedzUsuńOj, dziękuję Iwonko. Nie wiem czy ja bym umiała szkolić :) Za bardzo ponosi mnie fantazja jak coś robię.
UsuńPiekłam już kilka razy,przepis i ciasto są warte polecenia, Dziękuję
OdpowiedzUsuń