Składniki:
Biszkopt:
• 4 jajka (rozdzielić na żółtka i białka)
• 2/3 szklanki cukru
• 130 g maki
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ciemna:
• 200 g masła
• 2 szklanki mleka
• 2 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki maki pszennej
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki nutelli
Masa jasna:
• 500 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
• 2 opakowania śmietan fix
• 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
• Mały słoiczek powideł śliwkowych
• Herbatniki jasne – duże opakowanie
• Herbatniki kakaowe – duże opakowanie
• Kakao lub utarta czekolada do posypania wierzchu ciasta
• Ok. 150 ml kawy mocnej (ja wzięłam kawę zaparzoną z ekspresu)
• Kieliszek mały spirytusu (można wódki ale nie miałam a spirytus był)
Sposób przygotowania:
Formę 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni – grzanie góra-dół. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijać do powstania piany. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru. Mąkę, kakao i proszek wymieszać razem. Do ubitych z cukrem białek dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Kiedy masa jest już jednolita, mikser należy odstawić . Mieszaninę mąki z kakao przesiać na trzy tury do masy jajecznej i delikatnie mieszać łopatką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut. Wyjąc i wystudzić. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, ale nie koniecznie. Kawę zimną wymieszać ze spirytusem i dokładnie nasączyć biszkopt. Zrobić to tuż przed nałożeniem kremu ciemnego.
Na krem ciemny żółtka, obie mąki i cukier wymieszać bardzo dokładnie z ok. 2/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące wylać tę mieszaninę, energicznie mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Odstawić z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do pełnego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimny budyń. Na koniec dodać nutellę . Masę wyłożyć na nasączony biszkopt. Wyrównać a następnie poukładać jeden obok drugiego jasne herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować powidła a na powidła ułożyć herbatniki kakaowe. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Zimną kremówkę ubijać a gdy zacznie gęstnieć dosypywać cukier puder wymieszany z śmitan fix. Wyłożyć na herbatniki i ponownie wstawić do lodówki. Ciasto w lodówce powinno postać ok. 12 godzin. Przed podaniem wierzch posypać kakao lub utartą czekoladą
Całkiem fajne ciacho Krysiu
OdpowiedzUsuńNapewno do wypróbowania w pierwszej kolejności. Pozdrawiam Cię cieplutko w ten dzień zadumy i wspomnień o tych którzy już od Nas odeszli.
Dziękuję Justyno :) Ciasto jest bardzo bardzo smaczne. U mnie dość wyraźnie czuć posmak kawy i całość smakowo bardzo dobrze się komponuje.
Usuń