środa, 1 listopada 2017

Ciasto Kubanka

Już kiedyś je robiłam. Ale nie dla siebie, tylko dla znajomej. Pochwałom końca nie było. A że akurat troszkę wolnego miałam, więc mogłam i coś dla siebie upiec. Plany były różne a skonczyło się jak zwykle. Na tym co w planach wcale nie było. Wczoraj robiłam rano a po południu była degustacja. Trochę za wcześnie bo ani ciasto dobrze się nie przegryzło, ani herbatniki za dobrze nie zmiękły. Dzisiaj wreszcie było takie jak powinno być. Pyyyyyyyyszne bardzo, nie za słodkie, z wyczuwalną nutką kawową podkręconą spirytusem. Fotka byle jaka, bo za oknem szarówka a ja nie mam odpowiednich warunków ani sprzetu.


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka (rozdzielić na żółtka i białka)
2/3 szklanki cukru
130 g maki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ciemna:
200 g masła
2 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki nutelli
Masa jasna:
500 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
2 opakowania śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Mały słoiczek powideł śliwkowych
Herbatniki jasne – duże opakowanie
Herbatniki kakaowe – duże opakowanie
Kakao lub utarta czekolada do posypania wierzchu ciasta
Ok. 150 ml kawy mocnej (ja wzięłam kawę zaparzoną z ekspresu)
Kieliszek mały spirytusu (można wódki ale nie miałam a spirytus był)

Sposób przygotowania:

Formę 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni – grzanie góra-dół. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijać do powstania piany. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru. Mąkę, kakao i proszek wymieszać razem. Do ubitych z cukrem białek dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Kiedy masa jest już jednolita, mikser należy odstawić . Mieszaninę mąki z kakao przesiać na trzy tury do masy jajecznej i delikatnie mieszać łopatką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do  piekarnika. Piec ok. 25-30 minut. Wyjąc i wystudzić. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, ale nie koniecznie. Kawę zimną wymieszać ze spirytusem i dokładnie nasączyć biszkopt. Zrobić to tuż przed nałożeniem kremu ciemnego.
Na krem ciemny żółtka, obie mąki i cukier wymieszać bardzo dokładnie z ok. 2/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące wylać tę mieszaninę, energicznie mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Odstawić z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do pełnego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimny budyń. Na koniec dodać nutellę . Masę wyłożyć na nasączony biszkopt. Wyrównać a następnie poukładać jeden obok drugiego jasne herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować powidła a na powidła ułożyć herbatniki kakaowe. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Zimną kremówkę ubijać a gdy zacznie gęstnieć dosypywać cukier puder wymieszany z śmitan fix. Wyłożyć na herbatniki i ponownie wstawić do lodówki. Ciasto w lodówce powinno postać ok. 12 godzin.  Przed podaniem wierzch posypać kakao lub utartą czekoladą



2 komentarze:

  1. Całkiem fajne ciacho Krysiu
    Napewno do wypróbowania w pierwszej kolejności. Pozdrawiam Cię cieplutko w ten dzień zadumy i wspomnień o tych którzy już od Nas odeszli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justyno :) Ciasto jest bardzo bardzo smaczne. U mnie dość wyraźnie czuć posmak kawy i całość smakowo bardzo dobrze się komponuje.

      Usuń