Bardzo podobne juz podawałam tutaj. Dzisiaj mała zmiana w bazowym przepisie. Mnie bardzo smakuje.
Składniki:
* 400 g mąki
* 200 g margaryny mocno schłodzonej
* 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (miałam serek z dodatkiem prawdziwej wanilii)
* 4-5 łyżek cukru pudru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 żółtka
* jabłka - mnie weszło 5 jabłek typu szara reneta
Dodatkowo: cukier puder do posypania lub lukier cytrynowy (cukier puder wymieszany z soskiem z cytryny)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, proszek i puder. Na tarce jarzynowej zetrzeć zimną margarynę do mąki. Palcami dokładnie wymieszać na konsystencję kruszonki. Serek wymieszać z żółtkami i wlać do mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
Jedną z części rozwałkować na kształt formy (u mnie 24x28cm) - ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia. Rozwałkować z małym naddatkiem i ułożyć na dnie formy. Jabłka obrać i każde podzielić na połówki. Wydrążyć środki i w to miejsce włożyć np. orzechy włoskie. Ułożyć połówki jabłek na cieście, jedno obok drugiego. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Patyczkiem do szaszłyków zrobić kilka dziurek w cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni - termoobieg i piec ok. 1 godziny. Upieczone wyjąć i odstawić do przestudzenia na kratkę. Na przestudzone ciasto polać lukier cytrynowy (ja smarowałam pędzelkiem aby nie było zbyt dużo lukru)
Wygląda obłędnie :) Chętnie ją upieczemy :) pozdrwienia
OdpowiedzUsuńKrysiu jak zwykle podziwiam. A ja właśnie kruche bez glutenu z kartonika herbatniki, brrrrr :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Moje dzieci na to ciasto mowią po prostu poduszeczki :) Uwielbiamy je wszyscy :) ja ma przepis bez jaj ;)jest obłędne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam