Wszyscy pieką, więc nadszedł i czas na mnie. Akurat miałam w lodówce serek śmietankowy, przy serniku pracy tyle co nic więc wczoraj postanowiłam zrobić. Na noc poszedł do lodówki. Kawałek który pokazuję jest ukrojony z takiego mocno schłodzonego. Ale jadłam dopiero po jakiejś pół godziny, żeby nabrał wyższej temperatury . Jest kremowy, delikatny i waniliowy.
Składniki (ja miałam wszystkie w temperaturze pokojowej):
* 600 g serka śmietankowego (zawartość tłuszczu w moim wynosiła 24% )
* 170 g cukru drobnego do wypieków (dla mnie przy tej ilości wyszedł trochę za słodki, więc jeżeli nie lubicie słodkich ciast to można tę ilość zmniejszyć do 150g)
* 4 duże jajka
* 330 ml śmietanki kremówki 36% (akurat są takie śmietanki w Lidlu)
* 30 g mąki pszennej tortowej
* szczypta soli
* wanilia lub pasta waniliowa
Sposób wykonania:
Użyłam tortownicę o średnicy 20cm. Można dać 21-22 cm ale raczej nie większą. Spód i boki lekko posmarować tłuszczem, po to żeby papier którym będzie wykładać, mógł się przykleić. Ja urwałam spory arkusz papieru do pieczenia, pomięłam go wcześniej zwilżając wodą i wyłożyłam w tortownicy. Ale można po prostu wyłożyć spód papierem i na boki przykleić wycięty pasek papieru. Ważne, żeby w jednym czy drugim przypadku, papier wystawał nie mniej jak 5cm ponad rant tortownicy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, z grzaniem góra dół.
Do sporej miski włożyć serek i dodać cukier. Miksować (ja robię sernik mikserem ręcznym) aż cukier się rozpuści. Wbijać po jednym jajku za każdym razem dobrze miksując. Wlać śmietankę i znów dobrze zmiksować. Na koniec dodać mąkę, ziarenka wanilii i szczyptę soli. Zmiksować. Wlać masę do tortownicy. Kilka razy stuknąć tortownicą o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 minut. Sernik mocno wyrośnie a wierzch będzie miał skarmelizowany, szczególnie boki. Sam środek sernika powinien być taki lekko trzęsący się. Ja piekłam 55 minut i stwierdzam, że mogłam dać 5 minut mniej, choć akurat tak wypieczony bardziej mi smakuje. Sernik wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia. Wystudzony odstawić do lodówki. Podawać po ok. pół godziny od wyjęcia z lodówki.
Robię go bardzo często ale gramatura produktów niego większą. Ten sernik jest pyszny i wyjątkowo prosty.
OdpowiedzUsuń