Akurat wczoraj trafiłam na borówki w promocji i do tego były bardzo ładne, dorodne. Pomyślałam, że bardzo dawno nie było ciasta z owocami więc kupiłam te borówki. Nie chciałam przekombinować, więc takie bardzo proste ciasto upiekłam.
Składniki:
Wszystkie w temperaturze pokojowej
* 330 g mąki pszennej tortowej
* 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
* 1,5 - 2 łyżeczki proszku do wypieków
* 200 g masła
* 6 dużych jajek
* 180 g cukru (zwykły kryształ)
* cukier waniliowy
Dodatkowo:
* 250 g borówek amerykańskich
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* kruszonka ( 125 g masła roztopić, w misce wymieszać 180 g maki i 100 g cukru. Masło wlać do mieszaniny i widelcem najlepiej dokładnie wymieszać). Z tego przepisu wychodzi sporo kruszonki. Ja część z niej po prostu zamrażam.
* lukier cytrynowy
Sposób przygotowania:
Zacząć od roztopienia masła i wystudzenia do temperatury pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Borówki wsypać do miseczki i dodać do nich mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Włączyć piekarnik nastawiony na 175-180 stopni, grzanie góra dół.
Do miski dać mąkę, budyń i proszek. Dokładnie wymieszać. Do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach miksera aż jajka utworzą gęstą i puszystą masę a cukier nie będzie wyczuwalny. Mnie to zajęło ok. 10 minut. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i stopniowo dolewać wystudzone masło. Miksować do momentu połączenia się składników. Odstawić już mikser bo teraz będziemy mieszać już łopatką. Przesiać część mąki do masy jajecznej i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Ponownie część mąki przesiać i ponownie delikatnie wymieszać. I tak aż do połączenia całości maki. Ciasto wylać do tortownicy i na wierzch wysypać borówki (można je lekko wcisnąć w ciasto). Na borówki posypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu, otworzyć drzwiczki piekarnika i tak zostawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto można polać lukrem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz