Dzisiaj własnie zlałam do butelek
22.07.2022
1 kg wydrylowanych już wiśni
Kilka sztuk z pestkami plus kilka pestek
Laska wanilii
½ litra spirytusu 96%
½ litra rumu 37,5% (Stock)
04.05.2023
Odlane owoce od nalewki. Do owoców dodałam 1 szklankę cukru
30.05.2023
Wyjęte owoce i całość połączona
02.07.2023
Zlane do butelek
W tym roku zrobiłam z rabarbaru zobaczymy co wyjdzie bo u mnie jest taki problem ze nie są tak klarowne jak u pani i osadu trochę jest....
OdpowiedzUsuńKażda nalewka potrzebuje czasu. Jest na blogu nalewka rabarbarowa. U mnie rabarbar stał zalany 3 miesiące. Po odlaniu stał kolejne miesiące. Dotąd aż osad został na dole słoja a reszta była klarowna. Rurką ściągam to co klarowne a resztę po prostu filtruję . Taka najprostsza, bez żadnych dodatków. Jeżeli jeszcze kiedyś będę robiła to dodam truskawek.
UsuńTak, podobnie z leżakowaniem ma być;) ale niewiem czy tyle doczeka bo mi się piękny różowy rabarbar trafił i kolor ma cudnie różowy ;)
OdpowiedzUsuńpoczekasz dłużej to będzie smaczniejsza. Ja miałam jakiś zwykły rabarbar więc moja nie jest różowa ale nie jest też zielona ;)
Usuń