Translate

sobota, 4 lutego 2023

Orzechowe w cieście

 To nie jest nowy przepis. Piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, może ciut wiecej nawet. Pozmieniałam troche proporcje, dodałam co nie co w postaci moreli a morele po świeżo odlanej nalewce





Składniki:

Ciasto:

* 280 g mąki pszennej tortowej

* 260 g masła - mocno schłodzone musi być

* 2 żółtka (białka można zostawić do warstwy orzechowej)

* 1 łyżka cukru pudru

* 2-3 łyżki zimnej wody (najlepiej takiej z lodówki)


Ja ciasto robiłam w malakserze. Mąkę przesiać i wkroić do niej w kostkę bardzo zimne masło. Krótko zmiksować, żeby były widoczne kawałki masła. Dodać żółtka i ponownie uruchomić malakser. W trakcie dodać p łyżce wody, aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyłączyć, wyjąć na blat oprószony mąką, lekko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować jedną z części ciasta na rozmiar formy, czyli 24 x 36 cm. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, który od razu ułożymy na dnie razem z rozwałkowanym ciastem. Posypać orzechami i rozłożyć owoce. 

Ja w tym momencie, zanim zaczęłam robić masę orzechową, rozwałkowałam na papierze do pieczenia, leciuteńko oprószonym mąką, drugi blat ciasta. Wierzch ciasta również oprószyłam mąką. Odstawiłam na moment przygotowania masy orzechowej.

Na to należy wyłożyć masę orzechową

Masa orzechowa:

* 280 g tartych (zmielonych) orzechów włoskich ( 30 g użyłam do posypania ciasta pod owoce a 250 g użyłam do masy orzechowej)

* 7 jajek - rozdzielonych na białka i żółtka

* białka, które zostały od ciasta (mnie zostało 1 białko)

* 220 g cukru drobnego

* 1/2 łyżeczki proszku do wypieków

Dodatkowo: można dać wiśnie po nalewce czy inne owoce. Można nic nie dawać. Ale  ja postanowiłam wykorzystać owoce.

Orzechy wymieszać z proszkiem. Białka dać do dużej miski. Dodać szczyptę soli i zacząć ubijać. Kiedy piana z białek stanie się już wyraźnie biała, zaczynamy dodawać cukier stopniowo. Ubijamy dotąd aż cały cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny w pianie. Zmniejszając obroty miksera do minimum, dodawać po jednym żółtku. Mieszamy jedynie do momentu połączenia się żółtek z pianą. Odstawić mikser. Dodać do piany połowę orzechów i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać resztę orzechów i wymieszać. Końcówkę mieszania wykonać szpatułką, zbierając z dna i z boków miski. Masę wylać na  ciasto w formie. Na wierzch ułożyć drugi blat ciasta. Ja rozwałkowany płat ciasta, oprószony mąką, nawinęłam na wałek i rozwijałam nad warstwą masy orzechowej. To wydaje mi się najlepsze rozwiązanie, żeby ciasto nie rozpadło. się . 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 50 minut.  Po upieczeniu wyjąć i odstawić na kratkę do pełnego wystudzenia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz