Translate

sobota, 19 lutego 2022

Ciasto Duety

 A tak sobie nazwałam. Nie umiem i raczej nie wymyślam nazw dla ciast. Ale tu akurat tak wszystko razy dwa. Dwa białe, dwa kakaowe, dwa rodzaje czekolady. No to niech sobie będą duety.





Dla wyjaśnienia, pieczemy na dużej formie, tej z piekarnika , dwa duże ciasta. Jedno jasne, jedno kakaowe. Każdy z tych dużych blatów, po upieczeniu należy przeciąć na dwa małe, równe. I będzie wtedy 4 blaty do przełożenia. Podam przepis na dwa ciasta, choć ja robiłam jako jedno i po podzieleniu na dwie równe części, do jednej z nich dodałam kakao. To był błąd bo kakao nie chciało równo połączyć się z ciastem. Zdecydowanie lepiej jest zrobić dwa ciasta. 

Składniki:

Ciasto jasne:

* 300 g mąki pszennej tortowej

* 90 g cukru pudru

* 1 całe jajko i 1 żółtko

* 50 g miękkiego masła

* 1/2 łyżeczko proszku do wypieków

* 1/2 łyżeczki sody

* ok. 50 ml mleka lub więcej

* 1 łyżka koniaku lub rumu

Takie same składniki do ciasta kakaowego tylko należy mąkę wymieszać z 2 łyżkami kakao, odejmując wcześniej 2 łyżki  mąki. Pozostałe składniki takie same.

Przygotować najpierw ciasto jasne. Jeżeli macie malakser to najwygodniej będzie jego użyć. Jajo i żółtko ubić z cukrem. Nie musi być na żaden kogel mogel. Ot, bardzo dobrze wymieszane, żeby cały cukier się rozpuścił. Nie przerywając ubijania dodać masło, w małych kawałkach. Bardzo dokładnie wymieszać, dodając na koniec koniak/rum. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać do mieszaniny mąkę. Kiedy ciasto będzie już zbyt gęste aby używać robota, dosypać resztę mąki i wlać mleko i zagnieść miękkie ciasto (konsystencja mniej więcej jak na pierogi). Czasami może się okazać, że trzeba dolać jeszcze trochę więcej mleka. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1/2 - 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować duży prostokąt ( u mnie było to 40 x 30 cm) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu przeciąć na dwa prostokąty (u mnie wyszły 20 x 30 cm). Można upiec osobno dwa cienkie blaty i wcale nie muszą być prostokątne. 

Tak samo przygotować ciasto kakaowe, gdzie od razu do maki przesiewamy kakao. 

W sumie otrzymamy 4 blaty ciasta (dwa jasne, dwa kakaowe), każdy o rozmiarze 20x 30 cm.





Krem czekoladowy:

* 800 ml mleka

* 4 łyżki mąki pszennej (odmierzane z mała górką)

* 3 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana) - odmierzone z mała górką

* 2 łyżki kakao - też z mała górką

* ok. 100 g cukru (dla tych co lubią słodkie ciasta, należy trochę zwiększyć ilość)

* 50 g czekolady mlecznej - podzielona na mniejsze kawałki

* 80-100 g czekolady deserowej (dałam 80 g) - podzielona na mniejsze kawałki

* 200 - 250 g masła w temperaturze pokojowej

Do rondla wlać pół litra mleka i dodać cukier. Rondel ustawić na ogniu. W pozostałym mleku wymieszać bardzo dokładnie wszystkie suche składniki. Ja dla pewności, wszystko jeszcze przelałam przez sitko do drugiej miski. Kiedy mleko zacznie się gotować, stopniowo wlewać tę mieszaninę i cały czas mieszać mleko. Kiedy zacznie się budyń gotować, zmniejszyć ogień do minimum i pogotować ok. 1/2 minuty. Wyłączyć grzanie, wrzucić do budyniu obie czekolady. Chwilkę odczekać i wymieszać dokładnie aż cała czekolada rozpuści się w budyniu i dobrze z nim połączy. Wierzch budyniu nakryć folią spożywczą, w kontakcie. Odstawić do zupełnego wystudzenia. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce budyniu, który należy wcześniej krótko zmiksować. Krem podzielić na 4 części. Ułożyć pierwszy, jasny blat ciasta i wyłożyć 1/4 kremu. Położyć na krem ciasto kakaowe a na niego 1/4 kremu i drugi blat kakaowy. Kolejne 1/4 kremu i blat ostatni, jasny. Na wierzch reszta kremu. Ja dodatkowo utarłam na krem trochę gorzkiej czekolady. Ciasto zostawić na 2-3 godziny(można i trochę dłużej to blaty ciasta dobrze przesiąkną kremem) w temperaturze pokojowej a następnie schować do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroić dopiero po ok. 15 godzinach, kiedy blaty ładnie zmiękną. Im dłużej stoi tym jest lepsze, a kolejnego dnia to rozpływa się w ustach.




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ono najlepiej smakuje po ok. 24 godzinach albo i dłużej. Rozpływa się w ustach normalnie

      Usuń