Taką dzisiaj na obiad sobie zrobiłam. Zobaczyłam tę zupę u Oli . Bardzo mi się spodobała, więc postanowiłam spróbować i ja. Właściwie to nic nie zmieniałam w przepisie a jedynie proporcjonalnie zmniejszyłam ilość składników pod własne potrzeby. Pozwolę sobie zacytować przepis Oli i jedynie dodam maleńkie uwagi.
Ja nie potrafię robić zdjęć i moja zupa mało zachęcająco wygląda. Ale zdjęcia Oli na pewno zachęca do ugotowania takiej zupy.
cyt. "Zupa porowo - ziemniaczana - składniki
* 3 duże pory, tylko biała część
* 1 cebula
* 2 średnie ziemniaki
* opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku (ja nie dodawałam)
* 2 łyżki oleju (tu się wyłamałam i dałam masło klarowane)
* 1,5 litra bulionu - warzywny, drobiowy lub wołowo-drobiowy (ja ugotowałam bulion na mięsie z kaczki)
* opcjonalnie śmietana 18% lub jogurt do zabielenia ( dałam śmietankę 30%)
* czarny pieprz, turecka papryka pul biber (jest dostępna w tureckisklep.pl) i sól do smaku
do dekoracji natka pietruszki lub cebula dymka
Zupa porowo - ziemniaczana - przepis
1. Pory myję i kroję w plasterki. Cebulę, ziemniaki i czosnek obieram i kroję w kostkę.
2.W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę, aż się zeszkli. Dokładam pozostałe warzywa mieszam i smażę około 2-3 minut. Wlewam bulion, doprawiam solą, pieprzem i papryką i gotuję do chwili, aż warzywa będą miękkie.
3. Zupę miksuję, doprawiam do smaku i ewentualnie zabielam śmietaną lub jogurtem, zahartowanym wcześniej kilkoma łyżkami zupy. Kremową zupę z pora podaję posypaną płatkami papryki i drobno pokrojoną cebulą dymką lub natką pietruszki."
Bardzo fajna ta zupa
OdpowiedzUsuń