Żadne tam wymysły, pomysły tylko najzwyklejsze ciasto ucierane. Nie mam pojęcia jaki gatunek śliwek zakupiłam, ale były dość spore, pięknie nie wyglądały za to super smakują w tym cieście.
Składniki:
* 200 g masła
* 1 szklanka cukru (ja dla wygody daję puder)
* 5 jajek (miałam bardzo duże jajka)
* 2 szklanki mąki tortowej
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (mam z dodatkiem wanilii)
* 1 łyżeczka, taką z małą górką proszku do wypieków
* 2 łyżki (raczej płasko odmierzone) kwaśnej śmietany - miałam 18% śmietanę (jeżeli używacie małych jajek, to 3 łyżki
* śliwki (ja swoje pokroiłam na ćwiartki bo były dosyć spore)
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
Przygotować tortownicę o średnicy 27 cm.
Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 jajku. Kiedy już wszystkie jajka zostaną utarte z masłem, należy dodawać po łyżce mąki, i cały czas ucierać. Na koniec dodać śmietanę. Przelać ciasto do tortownicy a na wierzchu poukładać śliwki. Gęsto, jedna obok drugiej. Śliwek nie wciskamy w ciasto, tylko na nim układamy, skórką do dołu.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut (czas zależy od piekarnika i ciasto należy sprawdzić wcześniej patyczkiem).
Upieczone odstawić na kratkę do wystudzenia.
Kochana😍Dużo kożystam z Twoich przepisów!!!Wszystko mi wychodzi i jest pyszne❣❣❣Bardzo Ci dziękuję,za to że dzielisz się swoimi pomysłami!Pozdrawiam serdecznie😘😘😘😘
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję Aniu za tak miły komentarz. Cieszę się, że moje pomysły przydają się
UsuńProbowalam teraz i wyszedl zakalec chyba maslo smietana to za duzo tluszczu
OdpowiedzUsuńA wszystko zgodnie z przepisem ? Składniki muszą być wyjęte z lodówki ok. 3 godzin wcześniej
Usuń