Translate

sobota, 13 kwietnia 2019

Ciasto z cytrynowym kremem

Cytrynowego smaku mi się chciało. Takiego wyrazistego. I mam. Zwykły biszkopt, ale za to masa mocno cytrynowa. Na zdjęciach wygląda brzydko, bo krojąc ciepły biszkopt, straszliwie go poszarpałam. Teraz krojąc już gotowe ciasto, również nie da się zgrabnego kawałka ukroić. Albo ja nie umiem, albo moje noże nie nadają się do tego. Ale nic to, najważniejszy jest smak.





Składniki:

Biszkopt:

* 7 jajek
* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru drobnego
* 1 płaska łyżeczka proszku do wypieków

Masa cytrynowa:

* 2 cytryny (sparzyć przed użyciem)
* 1 szklanka cukru
* 5 łyżek maizeny
* 2 szklanki wody
* 200 g masła (temperatura pokojowa)

Lukier:

* ok. 1 szklanki cukru pudry
* sok z cytryny

Nasączenie:

Ja tego nie zrobiłam, czego teraz żałuję, ale na pewno ciasto będzie smaczniejsze gdy je nasączymy wodą z cukrem i sokiem z cytryny.


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru, wciąż ubijając. Piana powinna zrobić się bardzo gęsta i lśniąca. Teraz zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 żółtku. Na koniec przesiać mąkę razem z proszkiem i bardzo delikatnie połączyć mieszając już szpatułką. Wlać ciasto do formy 24 x 36 cm (na dnie formy zawsze układam papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 - 40 minut . Wyjąć i dobrze wystudzić (czego ja nie zrobiłam niestety) a następnie przeciąć na dwa blaty. Każdy z blatów nasączyć. 
Z cytryn zetrzeć skórkę (jedynie tę żółtą warstwę)  a następnie wycisnąć sok. U mnie z dwóch cytryn miałam ok. 130 ml soku. Sok i otartą skórkę wlać do rondla, dolać 1,5 szklanki wody i wsypać cukier. Doprowadzić do prawie zagotowania (zdjąć rondel z ognia tuż przed zagotowaniem). W pozostałej pół szklanki wody (można tę ilość zwiększyć do 3/4 objętości szklanki) wymieszać maizenę. Wlać do gorącej wody w rondlu, cały czas mieszając. Ustawić ponownie rondel na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia. Masło pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do gorącego budyniu, mieszając całość łyżką. Kolejne kawałki masła dodawać gdy poprzednie połączą się z masą budyniową. Gorącą masę budyniową wylać na blat biszkoptowy, zostawiając kilka łyżek, które należ rozsmarować na drugim z blatów. Na masę wyłożyć ten drugi blat biszkoptowy, stroną posmarowaną masą. Całość lekko docisnąć aby wyrównać masę. Odstawić do zupełnego wystudzenia. Ciasto nie musi być w lodówce. Na koniec, przygotować lukier , mieszając sok z cytryny z pudrem, na gładką masę. Rozprowadzić po wierzchu ciasta. 











3 komentarze:

  1. proszę o wyjaśnienie co to jest maizena?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maizena, często nazywana też mazeiną to nic innego jak skrobia kukurydziana. Można zamienić skrobią ziemniaczaną

      Usuń
  2. Krysiu ciasto bardzo apetyczne, a krem cytrynowy można wykorzystać do innych wypieków :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń