Składniki:
Biszkopt:
* 7 jajek
* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru drobnego
* 1 płaska łyżeczka proszku do wypieków
Masa cytrynowa:
* 2 cytryny (sparzyć przed użyciem)
* 1 szklanka cukru
* 5 łyżek maizeny
* 2 szklanki wody
* 200 g masła (temperatura pokojowa)
Lukier:
* ok. 1 szklanki cukru pudry
* sok z cytryny
Nasączenie:
Ja tego nie zrobiłam, czego teraz żałuję, ale na pewno ciasto będzie smaczniejsze gdy je nasączymy wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru, wciąż ubijając. Piana powinna zrobić się bardzo gęsta i lśniąca. Teraz zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 żółtku. Na koniec przesiać mąkę razem z proszkiem i bardzo delikatnie połączyć mieszając już szpatułką. Wlać ciasto do formy 24 x 36 cm (na dnie formy zawsze układam papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 - 40 minut . Wyjąć i dobrze wystudzić (czego ja nie zrobiłam niestety) a następnie przeciąć na dwa blaty. Każdy z blatów nasączyć.
Z cytryn zetrzeć skórkę (jedynie tę żółtą warstwę) a następnie wycisnąć sok. U mnie z dwóch cytryn miałam ok. 130 ml soku. Sok i otartą skórkę wlać do rondla, dolać 1,5 szklanki wody i wsypać cukier. Doprowadzić do prawie zagotowania (zdjąć rondel z ognia tuż przed zagotowaniem). W pozostałej pół szklanki wody (można tę ilość zwiększyć do 3/4 objętości szklanki) wymieszać maizenę. Wlać do gorącej wody w rondlu, cały czas mieszając. Ustawić ponownie rondel na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia. Masło pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do gorącego budyniu, mieszając całość łyżką. Kolejne kawałki masła dodawać gdy poprzednie połączą się z masą budyniową. Gorącą masę budyniową wylać na blat biszkoptowy, zostawiając kilka łyżek, które należ rozsmarować na drugim z blatów. Na masę wyłożyć ten drugi blat biszkoptowy, stroną posmarowaną masą. Całość lekko docisnąć aby wyrównać masę. Odstawić do zupełnego wystudzenia. Ciasto nie musi być w lodówce. Na koniec, przygotować lukier , mieszając sok z cytryny z pudrem, na gładką masę. Rozprowadzić po wierzchu ciasta.
proszę o wyjaśnienie co to jest maizena?
OdpowiedzUsuńMaizena, często nazywana też mazeiną to nic innego jak skrobia kukurydziana. Można zamienić skrobią ziemniaczaną
UsuńKrysiu ciasto bardzo apetyczne, a krem cytrynowy można wykorzystać do innych wypieków :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuń