Składniki:
Ciasto:
* 3 szklanki mąki (a szklanka ma pojemność 250 ml, może nawet 260ml)
* 5 łyżek cukru pudru
* 250 g margaryny (dałam Palmę tę z murzynkiem)
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 1 całe jajko i 3 żółtka.
Masa budyniowa:
* 800 ml mleka
* 2 opakowania budyniu waniliowego (używam budyń z dodatkiem ziarenek wanilii)
* 4-5 łyżek cukru
Dodatkowo:
* słoik litrowy przesmażonych jabłek
* 4 średniej wielkości jabłka (użyłam renety)
* 1/2 szklanki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Do misy malaksera wsypać mąkę, puder i proszek. Wymieszać. Wkroić zimną margarynę. Posiekać aż tłuszcz praktycznie będzie niewidoczny. Dodać jajko i żółtka. Wyrobić szybko ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część owinąć w folię i wstawić do lodówki. Drugą częścią wylepić dno formy 24 x 36 cm (ja wykładam najpierw papier do pieczenia), formując delikatnie ok. 2 cm bok ciasta. Ponakłuwać i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wyjąc i wystudzić. A następnie posypać ciasto bułką tartą (ja mam zawsze bułkę taką bardzo drobną)
Jabłka smażone przełożyć do miski. Jabłka świeże obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z jabłkami w misce. Wyłożyć na cisto w formie.
Budynie wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Jak zacznie się gotować, wlewać bardzo powoli wymieszane budynie i przez cały czas mieszać. Zagotować. Gorący budyń wylać na jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia (broń Boże, papieru nie posypywać mąką. Ciasto powinno się przykleić do papieru.) na wielkość formy. Ułożyć ciasto na budyniu, papierem do góry i papier teraz dopiero zdjąć. Ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-50 minut. Wyjąc i odstawić formę na kratkę do zupełnego wystudzenia.
Jaka piękna, ja tez robię szarlotkę z budyniem ,ale moja tak pięknie nie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję Alu bardzo. Piekna to ona za bardzo nie jest bo wierzch ciasta z kawałków był :D
Usuń