Piekłam je dawno temu i własnie rodzina sobie o nim przypomniała. Więc dzisiaj powtórka. Śliwki wypiły mi całą wódkę i do nasączenia biszkoptu musiałam zrobić kawę. Już jej nie alkoholizowałam, bo stwierdziłam, że szklanka wódki w śliwkach to aż nadto. Na wierzch polałam ganache ze 100 g czekolady gorzkiej i ok. 100 g śmietanki kremówki. Cała reszta bez zmian.
A przepis na to ciasto już znajduje się na BLOGU
Biszkopt:
4 jajka (osobno białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (dosypać do mąki tortowej i uzupełnić kakao. Razem ma być 1 szklanka)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Można zrobić biszkopt bez kakao. Masa nutellowo-śliwkowa będzie się wtedy ładnie kolorystycznie odcinać od dwóch jasnych warstw (biszkoptu i śmietany)
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i wciąż ubijać. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodawać stopniowo do masy i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w foremce 24 x 36, przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni
Masa nutellowo-śliwkowa:
500 g suszonych , miękkich śliwek kalifornijskich
250 ml wódki
Dzień wcześniej, przed zamiarem zrobienia ciasta, śliwki należy pokroić na małe kawałeczki i zalać 200 ml wódki. Trzymać w szczelnie zamkniętym naczyniu, co jakiś czas potrząsając nim.
250 g masła
230 g nutelli (o takiej gramaturze kupiłam słoiczek)
Utrzeć masło i wciąż ucierając dodawać stopniowo nutellę. Śliwki przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru alkoholu ( z moich nic się nie odsączyło, wypiły wszystko). Dodać śliwki do masy nutellowej i wymieszać.
Z pozostałej ilości wódki, wymieszanej z wodą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru, nasączyć biszkopt.
Na biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30-36%
2 łyżeczki żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (4 - 5 ) i następnie podgrzac do rozpuszczenia żelatyny. Ubić śmietanę i kilka łyżek dodać do żelatyny, energicznie mieszając. Masę śmietanowo-żelatynową dodać do pozostałej śmietany.
Wyłożyć na masę śliwkową.
Czekoladę gorzką można zetrzeć na tarce i posypać na śmietanę, lub rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i 1 łyżką masła, i polać na wierzch.
Odstawić do lodówki, do stężenia mas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz