Translate

sobota, 27 października 2018

Śmietanowiec z niespodzianką

Jest trochę zabawy z tym ciastem, ale wizualnie bardzo dobrze się prezentuje. Ale najważniejsze, że i tak samo a może i nawet lepiej smakuje. Pewnie kulki byłyby zgrabniejsze gdybym miała bardzo gęste powidła. Ale jest jak jest. Smak najważniejszy.

Strona bez niespodzianki


i z niespodzianką :)





Składniki:

Ciasto:

* 350 g mąki
* 100 g cukru pudru
* 180 g masła/margaryny
* 5 żółtek
* 1 łyżka śmietany
* 1 łyżeczka proszku do wypieków

Masa śmietanowo-jogurtowa

* 400 g śmietany kwaśniej 18%
* 400 g jogurtu greckiego
* 5 białek
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 4 łyżki (z małą górką) mąki
* 3/4 szklanki cukru

Masa śmietankowa

* 500 g śmietanki kremówki - mocno schłodzona
* 2 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżki żelatyny
* 1/3 szklanki wody - do rozpuszczenia żelatyny

Dodatkowo: powidła gęste, lub dżem gęsty

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do malaksera wsypać mąkę, puder, proszek. Wkroić zimne masło/margarynę. Wyrobić do uzyskania kruszonki. Żółtka wymieszać ze śmietana i dodać do kruszonki. Wyrobić szybko ciasto, podzielić na dwie części (raczej równe) i owinięte w folię wstawić do lodówki na godzinę. 
Po schłodzeniu jedną część ciasta rozwałkować w formie 24 36 cm i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. Kiedy ciasto nam stygnie, wyjąć z lodówki pozostałe ciasto, uformować w wałeczek i pokroić na 15 równych części. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć w kulkę. Pozostałe powidła posmarować na podpieczonym cieście. Na powidłach ułożyć kulki po 3 w 5 rzędach. Do dużej miski włożyć jogurt i śmietanę. Dodać budyń i mąkę, bardzo dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Kolejną łyżkę cukru należy dosypywać, kiedy poprzedni cukier rozpuści się w pianie. Ubitą pianę dokładać porcjami do masy śmietanowo-jogurtowe. Bardzo delikatnie mieszać łopatką. Wylać na kulki, stuknąć ze dwa razy o blat aby masa dobrze pomiędzy kulkami się rozeszła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec ok. 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik wkładając pomiędzy drzwiczki rękawicę kuchenną. Zostawić do zupełnego wystudzenia. 

Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia a następnie podgrzać żeby się rozpuściła. Wystudzić całkowicie. Zimną kremówkę ubijać. Kiedy będzie już prawie całkiem sztywna, dodać puder i jeszcze chwilkę ubijać. Nie przerywając ubijania dolewać powoli chłodną żelatynę. Rozprowadzić na cieście. Wierch można udekorować jak się chce. Ja posypałam kakao. Wstawić do lodówki





4 komentarze:

  1. Podziwiam, podziwiam, podziwiam ... Dla mnie ciasto jak ma 2 warstwy lub więcej zniechęca do zrobienia :-( Taki ze mnie leniwiec. Twoje ciasto ... zresztą jak zwykle krystyno wygląda mega - mega apetycznie, a mam pewność, że jest przepyszne! Już czyję ten aksamitny smak na podniebieniu ... Podziwiam Cię kochana za talent! Pozdrawionka z Walii :-))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helenko, ono w sumie jest proste do zrobienia. Poza tymi kulkami :)
      Koleżanka forumowa podpowiedziała mi właśnie, że o wiele prościej będzie ulepić trzy wałeczki zamiast kulania tych kulek. Już wiem, że następnym razem zrobię te wałeczki a w nich wisnie będą.

      Usuń
  2. Wygląda prześlicznie i wydaje się trudne , hm ale kusi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, nie jest trudne. Naprawdę. I tak jak Joanna podpowiedziała, zamiast kulek to wałeczki trzy ułożyć

      Usuń