Strona bez niespodzianki
i z niespodzianką :)
Składniki:
Ciasto:
* 350 g mąki
* 100 g cukru pudru
* 180 g masła/margaryny
* 5 żółtek
* 1 łyżka śmietany
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
Masa śmietanowo-jogurtowa
* 400 g śmietany kwaśniej 18%
* 400 g jogurtu greckiego
* 5 białek
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 4 łyżki (z małą górką) mąki
* 3/4 szklanki cukru
Masa śmietankowa
* 500 g śmietanki kremówki - mocno schłodzona
* 2 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżki żelatyny
* 1/3 szklanki wody - do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo: powidła gęste, lub dżem gęsty
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do malaksera wsypać mąkę, puder, proszek. Wkroić zimne masło/margarynę. Wyrobić do uzyskania kruszonki. Żółtka wymieszać ze śmietana i dodać do kruszonki. Wyrobić szybko ciasto, podzielić na dwie części (raczej równe) i owinięte w folię wstawić do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu jedną część ciasta rozwałkować w formie 24 36 cm i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. Kiedy ciasto nam stygnie, wyjąć z lodówki pozostałe ciasto, uformować w wałeczek i pokroić na 15 równych części. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć w kulkę. Pozostałe powidła posmarować na podpieczonym cieście. Na powidłach ułożyć kulki po 3 w 5 rzędach. Do dużej miski włożyć jogurt i śmietanę. Dodać budyń i mąkę, bardzo dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Kolejną łyżkę cukru należy dosypywać, kiedy poprzedni cukier rozpuści się w pianie. Ubitą pianę dokładać porcjami do masy śmietanowo-jogurtowe. Bardzo delikatnie mieszać łopatką. Wylać na kulki, stuknąć ze dwa razy o blat aby masa dobrze pomiędzy kulkami się rozeszła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec ok. 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik wkładając pomiędzy drzwiczki rękawicę kuchenną. Zostawić do zupełnego wystudzenia.
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia a następnie podgrzać żeby się rozpuściła. Wystudzić całkowicie. Zimną kremówkę ubijać. Kiedy będzie już prawie całkiem sztywna, dodać puder i jeszcze chwilkę ubijać. Nie przerywając ubijania dolewać powoli chłodną żelatynę. Rozprowadzić na cieście. Wierch można udekorować jak się chce. Ja posypałam kakao. Wstawić do lodówki
Podziwiam, podziwiam, podziwiam ... Dla mnie ciasto jak ma 2 warstwy lub więcej zniechęca do zrobienia :-( Taki ze mnie leniwiec. Twoje ciasto ... zresztą jak zwykle krystyno wygląda mega - mega apetycznie, a mam pewność, że jest przepyszne! Już czyję ten aksamitny smak na podniebieniu ... Podziwiam Cię kochana za talent! Pozdrawionka z Walii :-))))
OdpowiedzUsuńHelenko, ono w sumie jest proste do zrobienia. Poza tymi kulkami :)
UsuńKoleżanka forumowa podpowiedziała mi właśnie, że o wiele prościej będzie ulepić trzy wałeczki zamiast kulania tych kulek. Już wiem, że następnym razem zrobię te wałeczki a w nich wisnie będą.
Wygląda prześlicznie i wydaje się trudne , hm ale kusi :D
OdpowiedzUsuńAlu, nie jest trudne. Naprawdę. I tak jak Joanna podpowiedziała, zamiast kulek to wałeczki trzy ułożyć
Usuń