Translate

sobota, 10 marca 2018

Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi

Kolejne z serii dawnych przepisów. Piekłam to ciasto w czasach jak byłam młoda, piękna i ........................ szczupła. A później zapomniałam całkowicie o nim. Nie jestem amatorką smaku ananasów, ale w tym wydaniu bardzo mi smakują. Trochę źle się na razie kroi i dlatego fotka wygląda kiepsko. Na dole bardzo delikatny i puszysty biszkopt zaś na górze dość zbita warstwa kokosowa. Nie mam patentu aby ładny, zgrabny kawałek ukroić, szczególnie że biszkopt jest świeży. Ale i tak smak najważniejszy przecież






Składniki:

Biszkopt:

Można zrobić oczywiście ze swojego przepisu, ale ja robiłam tak:
* 4 jajka rozdzielone na białka i żółtka
* szczypta soli
* 6 łyżek cukru drobnego
* 6 łyżek maki (z maleńką górką)

Masa ananasowa:

* 1 puszka ananasów (waga netto 340 g)
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego
* 4 żółtka
* 200 g masła
* woda (szczegóły w przepisie)
* cukier ( ja dałam 1 łyżkę, bo wolę mniej słodkie ciasta, ale spokojnie można dać więcej)

Warstwa kokosowa:

* ok. 150 g wiórek kokosowych (ja miałam takie drobniutkie bardzo i to mi pasuje)
* 4 białka
* 6 łyżek cukru drobnego
* szczypta soli

Polewa czekoladowa:

* 3 łyżki mleka
* 3 łyżki cukru
* 100 g masła pokrojonego na malutkie kawałki
* 3 łyżki przesianego kakao

Do nasączenia:

* 1/2 szklanki ciepłej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Formę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć i ustawić na 170-175 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już dosyć gęsta zaczynamy dodawać po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Piana powinna zrobić się baaaardzo gęsta i lśniąca. Teraz zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku. Na koniec przesiać mąkę i już szpatułką wymieszać całość delikatnie. Ciasto wlać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut. Wyjąc i wystudzić. 
W takiej samej wielkości formie ułożyć papier do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli a następnie, tak jak przy biszkopcie, dodawać po 1 łyżce cukru. Kiedy piana będzie gotowa, dodajemy wiórki i całość mieszamy. Powstanie gęsta masa, którą należy rozsmarować na dnie formy. Piec ok. 30 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć i wystudzić.
Ananasy odcedzić z syropu, w całości zachowując go. Pokroić na kawałki. Nie mogą być zbyt duże, bo będzie problem z ukrojeniem ciasta. Syrop wlać do szklanki, jeżeli nie będzie ona pełna to należy uzupełnić wodą aby otrzymać 250 ml . Wlać do rondelka i zagotować. Do dużego kubka dać żółtka, cukier i budyń. Dolać ok. 7 łyżek wody i dokładnie wszystko rozmieszać. Wlać na gotujący się syrop. Mieszać energicznie w trakcie podgrzewania, aby nie powstały kluchy. Doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia, wierzch budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego wystudzenia. 
Masło ubić do białości i nie przerywając ubijania dodawać po łyżce zimnego już budyniu. Na koniec dodać pokrojonego ananasa i wymieszać.
Biszkopt ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Można ściągnąć wierzchnią warstwę z biszkoptu. Cały biszkopt nasączyć . Ja robię to pędzelkiem. Na biszkopt wyłożyć krem. Na kremie ułożyć blat kokosowy (należy uważać przy ściąganiu z papieru, bo mnie połamał się).

Na blat kokosowy wylać polewę. Najczęściej robię zwykły ganache, ale nie miałam śmietanki w domu, więc tym razem zrobiłam polewę. Jest pyszna, lśniąca i bardzo prosta do zrobienia.
Do małego rondelka wlać mleko i podgrzewając, dodać cukier. Mieszając rozpuścić cukier. Teraz dodać masło drobno pokrojone i podgrzewając, rozpuścić. Zdjąć rondel z ognia. Wsypać teraz można już przesiane kakao i całość bardzo energicznie mieszać. Najlepiej użyć trzepaczki. Po chwili mamy już cudna polewę, którą dekorujemy ciasto. 
Całośc wstawić do lodówki, do zupełnego stężenia kremu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz