Składniki:
* 500 g mąki
* 2 jajka + 1 żółtko
* 125 g śmietany 18%
* 2 łyżki cukru pudru
* 30 g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 100 g roztopionego masła
* marmolada
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, do momentu aż staną się płynne. Jajka i żółtko wymieszać ze śmietaną. W mące wymieszanej z pudrem, zrobić mały dołek i wlać najpierw śmietanę a następnie płynne już drożdże. Lekko przysypać mąką z brzegów. Odstawić w ciepłe miejsce, do momentu aż drożdże zaczną rosnąć, co będziemy widzieć po mące, spod której zaczną się wydobywać . Teraz należy dodać roztopione masło i wszystko wymieszać a następnie wyjąć na blat i zagniatać. Kiedy ciasto jest już jednorodne zostawiamy go na 5 minut w spokoju, przykryte miską. Po tym czasie, ponownie zagniatamy. Ciasto powinno zrobić się aksamitne. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania (ja wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką, gdzie temperatura jest ok. 30 stopni). Ciasto powinno wyraźnie wyrosnąć. Oprószamy blat mąką i wyjmujemy ciasto. Lekko zagniatamy i dzielimy na trzy części. Każdą z części rozwałkowujemy dość cienko, na grubość ok. 2 mm w formie koła. Koło dzielimy na 12 części (najpierw na 4 a potem każdą ćwiartkę na trzy części) ostrym nożem. Układamy po łyżeczce marmolady i zawijamy rogalika, starając się przy zawijaniu ciasto lekko naciągać. Rogaliki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, aby podrosły. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem lub pozostałym od ciasta białkiem, wymieszanym z łyżką mleka. Ilość rogalików z tej porcji ciasta mieści się na dwóch blachach. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni - termoobieg. Wstawiamy obie blachy na raz do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut, do wyraźnego zarumienienia.
Ojej , takie maleństwa są przepyszne , lubię rogaliki , każde ,a te takie proste w pracy a tak smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńUps..... coś mi to ciasto wyszło "suche' jak kruszonka - czy tu naprawdę nie daje się tłuszczu lub mleka??? Krysiu co zrobiłam nie tak???
OdpowiedzUsuńFakt, zapomniałam. Ogromnie przepraszam za swój błąd. Dajemy 100 g roztopionego masła co zaraz poprawię w przepisie.
UsuńA co z 2 łyżkami cukru pudru?🤔
UsuńWymieszac z mąką.
Usuń