Translate

sobota, 27 stycznia 2018

Rolada biszkoptowa z brzoskwiniowym kremem

a właściwie dwie rolady :) W zamysle była jedna ale okazało się, że porcja kremu którą zrobiłam to zdecydowanie za dużo na jedną roladę. Jakoś wydawało mi się, że blaszka z piekarnika ma jakieś większe rozmiary. Po zdjęciu rolady z blachy i zawinięciu w ściereczkę, rolada okazała się cieniutka, mało podzielna ;) Po zrobieniu kremu, nałożeniu sporej jego porcji, kremu i tak zostało. No i cóż było robić ? Mus biegusiem drugą roladę kręcić . Wyglądają ciut inaczej, bo do pierwszej rolady zapomniałam pokrojonych drobno brzoskwiń a jedynie dałam słupki na brzegu. Za to przy drugiej już pamiętałam, żeby dać brzoskwinie.





Rolada biszkoptowa:

Ciasto (porcja na jedną roladę)

* 4 jajka rozdzielone na żółtka i białka
* 2 mocno czubate łyżki mąki pszennej
* 2 łyzki mąki ziemniaczanej całkiem płaskie
* 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
* szczypta soli

Krem : (duża porcja, wystarczająca na dwie rolady)

* puszka brzoskwiń (odcedzić wcześniej, zachowując syrop , na którym będziemy gotować budyń)
* mleko - niepełna szklanka (dokładnie podana ilość w przygotowaniu)
* 2 łyżki cukru (można dać więcej, zależy od słodkości syropu z brzoskwiń)
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (mam taki z dodatkiem ziarenek wanilii)
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka maizeny (można zamienić mąką ziemniaczaną)
* 250 g masła

Sposób przygotowania:

Do jednej miski dać żółtka i cukier. Przygotować obie mąki. W drugiej misce do białek dodać szczyptę soli. Formę do pieczenia (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni (grzanie góra - dół).
Ubić na sztywno pianę z białek, miskę odstawić . Żółtka z cukrem ubić do białości. Dodać mąki przesiane przez sitko i krótko zmiksować. Teraz należy dodać ok 1/4 piany i wymieszać, aby nieco rozluźnić ciasto. Po wymieszaniu dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto wylać na blaszkę, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut. W tym czasie przygotować ściereczką tzn. rozłożyć równo na blacie , posypać równą warstwą cukru pudru.  Po upieczeniu wyjąć formę i od razu zdjąć roladę razem z papierem układając papierem do wierzchu , na ściereczce. Ściągnąć papier (ja najpierw tak jakby naciągam przeciwległe brzegi papieru i dopiero później ściągam. Jest o wiele łatwiej odkleić papier od ciasta). Teraz należy zwinąć ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia.
Z odlanego syropu odmierzyć 1 szklankę i wlać do rondla. Pozostały syrop uzupełnić mlekiem do pełnej szklanki. Wlać do miski, dodać budyń cukier i obie mąki. Dokładnie wymieszać. Syrop w rondlu w tym czasie zagotować. Na gotujący się syrop wlać mieszaninę budyniową. Energicznie mieszając doprowadzić do zagotowania. Powinna powstać jednolita, gęsta masa budyniowa. Po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do pełnego wystudzenia.
Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.  Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę a z części wykroić słupki. Rozwinąć zimną roladę i posmarować kremem,  na brzegu ułożyć słupki a całą powierzchnię posypać pokrojonymi drobno kawałkami. Zawinąć roladę ułożyć złączeniem do dołu.
Teraz roladę należy schłodzić. Można dowolnie udekorować, np. rozetkami bitej śmietany i kawałkami brzoskwini


3 komentarze:

  1. Mniam :) Krysiu Ty to potrafisz narobić apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Dobrze, że upiekłam dwie te rolady bo jedna to jednak by było za mało. Poszło wszystko. Plasterek na jutro do kawy tylko zdążyłam zachomikować dla siebie

      Usuń