Składniki:
Ciasto:
* 250g margaryny
* 1 szklanka cukru
* 6 łyżek wody
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Wszystko gotować 3 minuty i ostudzić (nie musi być całkiem zimna masa).
Następnie dodać:
* 5 żółtek
* 1,5 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*ubitą pianę z 5 białek
Żółtka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować z masą kakaową. Na koniec
dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do blachy o
wymiarach 24x36cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec ok. 15 - 17 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). W tym
czasie przygotować masę serową.
* 575 serka homogenizowanego waniliowego (miałam taki z dodatkiem ziarenek wanilii)
* 250 g mascarpone
* 5 żółtek
* opakowanie budyniu waniliowego
* piana ubita z 5 białek
* 1 szklanka mleka w proszku
* kilka łyżek cukru pudru ( u mnie tylko 5 łyżek)
Wymieszać w misce wszystkie składniki poza pianą z białek. Jak masa serowa będzie gładka, należy dodawać partiami pianę. Delikatnie mieszać.
Masę wylać (robiłam to łyżką wazową aby od razu zbyt nie obciążyć lekko podpieczonego ciasta), na podpieczone
ciasto . Piec aż wierzch zbrązowieje ok 60 minut w temperaturze 160
stopni (termoobieg).
Witaj Krysiu serdecznie chciałabym zapytać Cię o te serki waniliowe tzn miałaś 1 serek o takiej gramaturze?mogę spytać jakich serków używasz, pozdrawiam Cieplutko.
OdpowiedzUsuńjeden serek ważył 400 g a drugi 175 g. Ale można dać 2 x po 400 g, i zwiększyć ilość jajek o jedno. Ja te serki kupowałam w Lidlu. Mają dodatek prawdziwej wanilii
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń