Przepis cytuję za Agnieszką, bo robiłam dokładnie tak jak napisane
"Składniki:
250 g serka mascarpone
360 g mąki tortowej + 30g do podsypywania podczas wałkowania
6 żółtek z dużych jajek
1 łyżka spirytusu
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania :
Serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i spirytus mieszamy razem (najlepiej robotem) aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i dalej mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie powinno lepić się do dłoni. Jeśli się lepi, dodajemy odrobinę mąki.
Podsypujac mąką rozwalkowujemy ciasto na prostokąt, a następnie składamy jednej strony 1/3 ciasta do środka, a potem z drugiej. Znów rozwalkowujemy na prostokąt i znów składamy. Postępujemy tak kilkanaście razy (podobnie jak przy cieście francuskim).
Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej kruche (podczas smażenia bardzo "puchną").
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmazeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Zimne posypujemy cukrem pudrem."
Na wywałkowanym cieście już widać bąbelki :)
Krysiu, bardzo dziękuję za tak miłe słowa i polecenie ��. Wzruszyłam się �� To super, że Ci smakują �� Buziaki. Agnieszka
OdpowiedzUsuńKrystyna czy podasz na blogu przepis na ciasto, które piekłaś w ostatnim Bake off? no i oczywiście kandyzowany imbir? Pozdrawiwm.
OdpowiedzUsuńImbir kandyzowany robiłam dokładnie z przepisy Beaty: http://www.beawkuchni.com/2010/11/imbir-kandyzowany.html
UsuńPrzepis na szarlotkę gruszkowo imbirową mogę podać, ale bez fotki, bo nie jest ona moją własnością. Ale podam link bezpośredni do przepisu i fotki ;) https://bakeoff.tvp.pl/28632397/wyjatkowa-szarlotka-krysi-i-leszka
ups, tam podali zupełnie inny przepis niż był pieczony. A to cyrk. Tego się nie spodziewałam
Usuńto jest prawdziwy przepis:
OdpowiedzUsuńSkładniki ciasta:
170 g maki krupczatki
230 g maki tortowej
200 g masła (mocno schłodzone)
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru (z małą górką)
Szczypta soli
Płatki migdałowe ok. 80-100 g
Składniki nadzienia:
5 bardzo dużych gruszek
1 łyżka masła
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
Ok. ½ szklanki imbiru kandyzowanego (pokroić na mniejsze kawałki)
Sok z połowy cytryny
Dodatkowo: maizena (skrobia kukurydziana)
Sposób przygotowania:
Ciasto: wymieszać obie maki z solą i pudrem. Wsypać do miski malaksera. Masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mąki. Krótko zmiksować, aby masło wymieszało się z maką, dzieląc się na mniejsze kawałki. Dodać żółtka i ponownie krótko wyrobić w malakserze. Powinna powstać kruszonka, którą wysypać należy na blat i szybko połączyć w kulę ciasta. Nie gnieść ciasta aby masło się nie ogrzewało. Ciasto podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Mniejszą część schować do lodówki lub zamrażarki. Większą częścią wylepić dno i boki (na wysokość ok. 4 cm) tortownicy o średnicy 26cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na 15 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Większą część płatków migdałowych podprażyć na złoto na suchej patelni i wysypać równą warstwą na podpieczone ciasto. Na ciasto wykładamy gruszki.
Gruszki: obrać gruszki i pokroić w sporą kostkę. Patelnie (duża musi być) rozgrzać i posypać równą warstwą cukru. Jak cukier rozpuści się i zacznie brązowieć, dodać gruszki (zostawić jedną gruszkę, którą dodamy na końcu). Delikatnie przemieszać. Dodać imbir utarty i masło. Co jakiś czas gruszki przemieszać ale bardzo delikatnie. Skropić sokiem z cytryny. Gruszki powinny wyraźnie zmięknąć ale być jeszcze jędrne. Zdarza się, że niektóre gruszki puszczają bardzo dużo soku i wtedy należy gruszki z soku odcedzić. W ok. połowie szklanki soku rozpuścić 1 łyżkę maizeny i wlać do gruszek na patelni. Maizena zwiąże pozostały sok. Teraz należy dodać imbir kandyzowany i pozostałą gruszkę. Wymieszać. Spróbować. Gdyby imbir był zbyt mało wyczuwalny, możemy dodać szczyptę, dwie imbiru w proszku. Gruszki przestudzić i wyłożyć na ciasto w tortownicy.
Na wierzch gruszek zetrzeć na tarce mocno schłodzoną pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni – termoobieg i piec. Ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
Upieczone ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia. Przestudzone przełożyć na paterę. Ciasto najlepiej smakuje podane lekko ciepłe
Rewelacyjnie wyglądają! Koniecznie muszę wypróbować przepis, chociaż .... nie lubię faworków ani jeść, ani smażyć :-( I to jest w tym najgorsze! Ale co się nie robi dla tej ... gorszej połowy prawda? Jak tylko zrobię dam znać jakie wyszły. Pozdrawiam :-))
OdpowiedzUsuńKrystyna baaardzo dziękuję za tak obszerny i dokładny przepis. Na pewno wypróbuję.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKrysiu, jak zwykle kusisz smakowitościami. Już zapisałem do zrobienia...
OdpowiedzUsuń