Za długie te świeta i chleb mocno sczerstwiał. No to nie było innego wyjścia jak upiec sobie świeży.
Dark
Silesian Rye
wieczorem przygotować zaczyn:
50g żytniego zakwasu aktywnego
75g letniej wody
75g jasnej żytniej maki T720,
Wszystko wymieszać
na gęsta pastę, zakryć miskę folia i zostawić na 8-12 godzin (na noc) w temp.
pokojowej.
a do niego dodać rano:
350g letniej wody,
5g suchych drożdży/ 1 łyżeczkę (dałam ¼ łyżeczki takiej malutkiej filiżankowej)
350g mąki pszennej chlebowej T750
150g maki żytniej razowej T2000,
Wymieszać wszystko w robocie i zostawić na ok. 1 godzinę . Po tym czasie
dodać
10g soli morskiej
Wyrabiać ok. 7-8 minut . Po tym czasie, miskę nakryć folią i odstawić
ciasto do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość. Wyjąć na blat (blat
spryskany wodą), z lekka uformować i przełożyć do foremki (30 x 11).
Nakryć folią i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni i wstawić formę do pieczenia . W tej
temperaturze pieczemy ok. 15 minut a następnie należy zmniejszyć temperaturę do
190-200 stopni (u mnie 190 ale piekarnik ma wyższą temperaturę niż pokazuje).
Po upieczeniu wyjąć od razu z formy. Chleb postukany od spodu powinien
wydawać głuchy odgłos. Odstawić do zupełnego wystudzenia na kratkę.
Przepis podała na forum cincin.cc Syso a autorem recepty jest Daniel Leader
Wygląda smakowicie a miękisz jest idealny. Mnie też już ciągnie do upieczenia świeżego ...
OdpowiedzUsuńDziękuję . Dzisiaj tj, wtorek jadłam na śniadanie. Jeszcze bardziej sprężysty i wciąż bardzo, bardzo dobry
Usuń