niedziela, 27 grudnia 2020

Dark Silesian Rye - chleb na zakwasie

 Za długie te świeta i chleb mocno sczerstwiał. No to nie było innego wyjścia jak upiec sobie świeży.



Dark Silesian Rye


wieczorem przygotować zaczyn:

50g żytniego zakwasu aktywnego
75g letniej wody
75g jasnej żytniej maki T720,


Wszystko wymieszać na gęsta pastę, zakryć miskę folia i zostawić na 8-12 godzin (na noc) w temp. pokojowej.


a do niego dodać rano:


350g letniej wody,
5g suchych drożdży/ 1 łyżeczkę (dałam ¼ łyżeczki takiej malutkiej filiżankowej)
350g mąki pszennej chlebowej  T750
150g maki żytniej razowej T2000,

Wymieszać wszystko w robocie i zostawić na ok. 1 godzinę . Po tym czasie dodać


10g soli morskiej

Wyrabiać ok. 7-8 minut . Po tym czasie, miskę nakryć folią i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość. Wyjąć na blat (blat spryskany wodą), z lekka uformować i przełożyć do foremki (30 x 11). Nakryć folią i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni i wstawić formę do pieczenia . W tej temperaturze pieczemy ok. 15 minut a następnie należy zmniejszyć temperaturę do 190-200 stopni (u mnie 190 ale piekarnik ma wyższą temperaturę niż pokazuje).

Po upieczeniu wyjąć od razu z formy. Chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Odstawić do zupełnego wystudzenia na kratkę.

Przepis podała na forum cincin.cc Syso a autorem recepty jest  Daniel Leader








2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie a miękisz jest idealny. Mnie też już ciągnie do upieczenia świeżego ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję . Dzisiaj tj, wtorek jadłam na śniadanie. Jeszcze bardziej sprężysty i wciąż bardzo, bardzo dobry

      Usuń