Wstawianie przepisów zacznę od mojego drożdżowego debiutu. A był to przepis na drożdżowe z mąki krupczatki. Wiele osób piekło to ciasto i zdecydowana większość była bardzo zadowolona ze smaku ciasta.
Składniki:
* 3 szklanki + 6 łyżek mąki krupczatki
* 1 szklanka ciepłego mleka,
* ok. 1/2 szklanki cukru,
* cukier wanilinowy,
* 2 jajka
* 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania),
* 150 g masła (roztopione)
* 42 g drożdży
Sposób przygotowania:
Z
mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn i
odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Jajka , żółtko i pozostały
cukier oraz cukier wanilinowy należy dobrze wymieszać, tak aby cukier
się rozpuścił. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli,
ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać (robiłam to mikserem ręcznym
- świderkami), do połączenia się składników. Teraz stopniowo dodajemy
rozpuszczone ale chłodne masła i ciągle wyrabiamy mikserem (na
najwyższych obrotach u mnie). Po ok. 5 minutach ciasto już odchodzi od
ścianek miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (piekarnik z
włączoną żarówką). U mnie po 40 minutach, zaczęło już wyłazić z dużej
michy.
Ciasto przełożyć do foremki (24x36 lub odrobinę większej),
troszkę przy tym ugniatając. Posmarować pozostałym białkiem i ponakłuwać
widelcem.
Teraz już można wyłożyć owoce. U mnie był rabarbar i truskawki mrożone (świeże na pewno lepiej się sprawdzą).
Całość posypujemy kruszonką:
* 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 1/2 szklanki cukru
* ok. 60-70 g masła
Zostawiamy
do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut (czekałam tylko ok. 10) i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 - 50
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz