Składniki:
Biszkopt:
4 jajka (raczej duże)- 1/3 szklanki mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kako
- ¾ - 1 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mus malinowy:
- 2 opakowania malin (tam jest chyba po 300g)
- ¾ - 1 szklanki cukru
- 500 ml śmietanki kremówki 30 – 36%
- 1,5 – 2 łyżek żelatyny (przy 1,5 łyżce mus jest bardzo delikatny i dłużej masa się ścina)
Ganache czekoladowy
- 200 g czekolady o 70% zawartości kakao
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
Do nasączenia:
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- Sok z ½ cytryny
- 30 – 50 ml spirytusu
Wykonanie:
Biszkopt i maliny najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Pierwszego dnia:
Biszkopt: jajka z cukrem ubić na puszystą i gęstą masę, dodając po koniec ubijania 2 łyżki oleju. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie mieszamy razem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Mus malinowy: Maliny zasypać cukrem w rondlu i ustawić na małym ogniu. Od momentu zagotowania, gotować ok. 5 minut a następnie przetrzeć przez gęste sito. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Drugiego dnia:
Biszkopt przeciąć na dwa baty. Przygotować poncz, mieszając wszystkie jego składniki. Blat spodni nasączyć połową płynu i ułożyć w tortownicy o średnicy 28cm. .
Ganach:e: Czekoladę połamać na małe kawałki i wrzucić do miseczki. Dodać masło i kremówkę a następnie rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Połową posmarować nasączony blat biszkoptu.
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do ubitej dodać przetarte maliny (zostawić trochę aby połączyć z żelatyną) i wymieszać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i całkowicie rozpuścić. Dodać kilka łyżek przetartych malin i energicznie wymieszać a następnie połączyć z musem śmietanowo-malinowym.
Ok. 1/3 musu wyłożyć na ganache a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Powtarzamy czynności: nasączyć, posmarować resztą ganche i wyłożyć resztą musu, zapełniając od razu przestrzeń pomiędzy tortem a bokami tortownicy.
Wstawić do lodówki , do schłodzenia na kilka godzin.
Witam Krysiu serdecznie chciałabym Ci bardzo podziękować za przepis na ten przepyszny torcik malinowy. Wczoraj właśnie był hitem na urodzinkach mojego 3 letniego wnuczka ,który sobie właśnie zażyczył torcik malinowy.
OdpowiedzUsuńWyszedł super pyszny masa przepyszna poprostu cud miód i orzeszki ☺.Krysiu jeszcze raz dziękuję 🙂😘❤🎂
ogromnie się cieszę, że posmakował. Chyba i ja niedługo go powtórzę, szczególnie że mus malinowy jest gotowy w lodówce
Usuń