Pomysł na ciasto miałam "w oczach" Widziałam co chcę zrobić i wystarczyło przystąpić do dzieła :) Zanim zrobiłam to już nadałam mu nazwę "Malinowa kanapka". Ciasto robi się bardzo szybko a jest przepyszne
Składniki:
Biszkopt kakaowy (średnica tortownicy 26cm)
Można upiec samemu wg własnego przepisu lub upiec taki:
4 jajka (osobno żółtka i białek)
¾ szklanki cukru
1 szklanka maki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Szczypta soli
Masa malinowa
3 kubeczki jogurtu malinowego, każdy o gramaturze 175g (Jogobella u mnie była)
2/3 szklanki musu z malin (maliny zmiksowane i przetarte przez sitko, aby nie było pesteczek)
200g śmietanki kremówki
2,5 łyżki żelatyny + woda do jej rozpuszczenia
Maliny ok. 300g
Nasączenie biszkoptu:
Ok. 150 ml wody lub słabej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Ubijać białka ze szczyptą soli. Jak piana będzie już biała, ale jeszcze nie całkiem sztywna zaczynamy dosypywać małymi porcjami cukier, nie przerywając ubijania. Ubijamy dotąd aż cukier się rozpuści. I w tym momencie zaczynamy dodawać po jednym żółtka, oczywiście wciąć ubijamy. Na koniec wlewamy na dwa-trzy razy olej, nie przerywając ubijania. Teraz już odstawiamy mikser i przesiewamy na jajeczną masę, mąkę z proszkiem i z kakao. Ciasto wlewamy do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Biszkopt należy wystudzić a następnie przekroić na dwa blaty. (najlepiej biszkopt upiec poprzedniego dnia i kroić następnego)
Jeden z blatów biszkoptu zostawiamy w tortownicy i nasączamy (najwygodniej pędzelkiem). Bierzemy się za przygotowanie masy. Jogurty wylać do miski i wymieszać z musem malinowym, aby nie było jakichś grudek. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurty i wymieszać. Dodać żelatynę i wymieszać i szybko dodać maliny, wymieszać (można część malin wmieszać w masę a część poukładać na masie i na dolnym biszkopcie). Wylać masę na biszkopt w tortownicy. Nasączyć drugi blat biszkoptu i położyć go na masie malinowej. Wstawić do lodówki. Po ok. 1-2 godzinach można już jeść
(*) do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz