No, niestety ale fatalnie wyglada na fotce. Za to nadrabia smakiem
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
szczypta soli
Masa ze słonecznikiem:
250 g ziaren słonecznika
200 g + 80 g masła
80 g cukru (dałam cukier trzcinowy)
1 puszka masy kajmakowej
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
200 ml wódki
herbatniki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
Kuwertura czekoladowa 200g
Sposób przygotowania:
Przygotować formę 24 x 36cm
Biszkopt: W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na puszystą masę z połową ilości podanego cukru. W drugiej misce ubić na sztywno biała ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo pozostały cukier, nie przerywając ubijania. Sztywną pianę z białek połączyć za pomocą łopatki z masą żółtkową. Przesiać teraz mieszaninę mąki i delikatnie wymieszać razem do połączenia się składników. Wylać ciasto na przygotowaną formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut.
Zimny biszkopt należy nasączyć : mieszaniną wody ciepłej, cukru (2 łyżeczki) i 50ml wódki. Całość powinna stanowić około 250 ml.
W czasie gdy piecze się biszkopt, na patelnie wsypujemy cukier i dajemy masło (80 g), rozpuszczamy razem i wsypujemy ziarna słonecznika. Podgrzewamy ciagle mieszając, aż słonecznik wchłonie cały tłuszcz. Słonecznik wylewamy na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem. Wyjmujemy upieczony biszkopt, grzanie w piekarniku ustawiamy na termoobieg, zmniejszając przy tym temperaturę do 160 stopni i wstawiamy blaszkę ze słonecznikiem. Pieczemy ok. 15 minut aż słonecznik stanie się złocisty. Teraz trzeba pestki słonecznika wystudzić i całość rozkruszyć. Otrzymamy pestki słonecznika w karmelu.
W misce utrzeć masło (200 g) i do utartego dodać masę kajmakową. Wymieszać dokładnie razem. Dodać ziarna słonecznika i wymieszać. Masę należy wyłożyć na nasączony biszkopt.
Pozostałą wódkę (150 ml) wylać do miseczki. Herbatniki maczać w wódce i układać jeden przy drugim na masie ze słonecznikiem. Przygotować kuwerturę i wylać na herbatniki. Ciasto wstawić i przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po ok. 24 godzinach przechowywania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz