Składniki :
Ciasto:
Orzechy należy wymieszać c cukrem a następnie dodać masło i i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Ciasto:
Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki, dodać śmietanę i rozpuszczone masło oaz sodę wymieszaną z octem. Wymieszać dobrze łyżką. Blat posypać obficie mąką i wyłożyć ciasto. Zaczynamy zagniatanie ciasta, podsypując mąką. Ciasto musi wyjść miękkie. Teraz należy z ciasta odrywać kawałki, które po utoczeniu w kulkę będą mieć wielkość dorodnego orzecha włoskiego. Mnie wyszło 36 kulek.
Każdą kulkę należy rozwałkować cieniutko, tak aż będzie widać blat, na długi „język”. Smarujemy masą orzechową i zwijamy cygara wzdłuż długiego boku. Aby ciasto nie było zbyt luźno zwinięte, należy najpierw zacząć od założenie pierwszej warstwy a następnie układamy skośnie dłonie na zaczętym wałeczku, na jego środku i rolujemy kierując dłonie na zewnątrz wałeczka (do jego boków). Cygaro wyjdzie nam sporo dłuższe niż była szerokość ciasta. Układamy na blaszce w niewielkich odstępach (wyszło mi 2 blaszki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy ok. 20 – 30 minut, aż cygara zrobią się lekko złote.
Ciasto:
· 2,5 + ok. 1 szklanki maki
· 220 g masła roztopionego
· 250 ml śmietany (użyłam takiej wiejskiej, prawdziwej)
· ½ łyżeczki kawowej sody, zgaszonej
· 1 łyżeczka kawowa octu winnego
Masa orzechowa:
· 1 szklanka (taka ubita, z czubkiem) mielonych orzechów włoskich
· 1 szklanka cukru trzcinowego
· 4 łyżki masła rozpuszczonego
Sposób przygotowania
Masa orzechowa:Sposób przygotowania
Orzechy należy wymieszać c cukrem a następnie dodać masło i i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Ciasto:
Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki, dodać śmietanę i rozpuszczone masło oaz sodę wymieszaną z octem. Wymieszać dobrze łyżką. Blat posypać obficie mąką i wyłożyć ciasto. Zaczynamy zagniatanie ciasta, podsypując mąką. Ciasto musi wyjść miękkie. Teraz należy z ciasta odrywać kawałki, które po utoczeniu w kulkę będą mieć wielkość dorodnego orzecha włoskiego. Mnie wyszło 36 kulek.
Każdą kulkę należy rozwałkować cieniutko, tak aż będzie widać blat, na długi „język”. Smarujemy masą orzechową i zwijamy cygara wzdłuż długiego boku. Aby ciasto nie było zbyt luźno zwinięte, należy najpierw zacząć od założenie pierwszej warstwy a następnie układamy skośnie dłonie na zaczętym wałeczku, na jego środku i rolujemy kierując dłonie na zewnątrz wałeczka (do jego boków). Cygaro wyjdzie nam sporo dłuższe niż była szerokość ciasta. Układamy na blaszce w niewielkich odstępach (wyszło mi 2 blaszki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy ok. 20 – 30 minut, aż cygara zrobią się lekko złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz