Mocno cytrynowe, orzeźwiające. A bardzo proste do przygotowania. Oczywiście przepis z archiwum
Składniki:
* 1 szklanka mąki
* 4 łyżki cukru pudru ( z małą górką)
* 110-130 g masła
* szczypta soli
* skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie
składniki wyrobić na kruszonkę. Można rękami, można w malakserze.
Wysypać na dno formy ( u mnie 25x21cm -mierzony spód blachy) i lekko
ugnieść ręką.
Wstawić do nagrzanego do 180 - 200 stopni piekarnika, na ok. 15 minut.
* sok z 3 cytryn (ok. 1/2 szklanki)
* otarta skórka z 1 cytryny
* 3/4 - 1 szklanka cukru
* 4 jajka
* 2 łyżki mąki ( z małą górką)
* cukier puder do posypania
Całe
jajka wbić do miski i dodać cukier. Wymieszać ( nie ubijać) i
następnie dodać sok z cytryny razem ze skórką oraz mąkę. Dobrze
wszystko wymieszać.
Wyjąc podpieczony spód z piekarnika i wylać
na niego masę jajeczno cytrynową. Ponownie wstawić i zapiekać ok. 40 -
50 minut, aż wierzch zrobi się złocisty.
Dobrze ostudzić i pokroić na kwadraty. Posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz