Aniu, dziękuję Ci za przepis. Smutno mi, że nigdzie się nie pokazujesz, swoich przecudnych zdjęć nie pokazujesz :(
" Bratapfelkuchen
2 cytryny
1/2 l wody
1/2 litra soku jablkowego
100 ml calvadosu
125g cukru
1 laska cynamonu
10 malych, kwaskowatych jablek
125g marcepanu
100g dzemu morelowego
125g miekkiego masla
125g cukru
1 lyzeczka wanilii
3 jajka
200g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
75g kremowki
Rozgrzac piekarnik do 175C.
Z jednej cytryny sciac skorke, mozliwie tworzac spiralke
W rondlu polaczyc wode, sok z jablek, calvados, 125g cukru, laske cynamonu, wycisniety sok z cytryn i spiralke ze skorki cytrynowej, mocno zagrzac na malym ogniu.
W miedzyczasie obrac jablka, wyciac gniazda nasienne (jablka albo zostawic cale, a jezeli sa duze to mozna je przekroin na pol). Wlozyc do rondla i dusic przykryte w plynie 10 minut - wyjac i wystudzic.
Tortownice o srednicy 26cm wysmaowac maslem i wysypac maka. Marcepan zetrzec, wymieszac z dzemem morelowym az pwostanie gladka masa.
Maslo utrzec z 125g cukru, wanilia i starta skorka cytrynowa. Dodawac jajka po jednym, dobrze ubijajac po dodaniu kazdego. Make przesiac z proszkiem i dodoawac do masy na przemian z kremowka. Utarte przelozyc do tortownicy. Jablka nadziac marcepanem (mozna uzyc rekawa cukierniczego), ulozyc na ciescie.
Piec okolo 50-60 minut. Sprawdzic patyczkiem czy upieczone... Posypac cukrem pudrem."
Moje uwagi: Do gotowania jabłek, tak jak i do ciasta użyłam mniej cukru (do ciasta dałam cukier puder). Zamiast kremówki, dałam po prostu mleko i dodałam ekstarkt waniliowy zamiast wanilii. Zamiast calvadosu uzyłam brandy. Piekłam w formie o wymiarach 23x24 (prawie kwadrat).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz