Przepis znaleziony w starym zeszycie z zapiskami. Wypróbowany i okazał się pyszny bardzo.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g masła (nie margaryny)
- 2 żółtka (białka zostawiamy do orzechów)
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru (może być też cukier drobny)
Masa orzechowa:
- 7 jajek + 2 białka pozostałe z ciasta
- 200 g cukru
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
1 słoiczek konfitury wiśniowej lub smażonych wiśni
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, sól, cukier i wodę.
Szybko zagnieść ciasto , podzielić na dwie części i wstawić owinięte w
folię do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po schłodzeniu, jedną część
ciasta rozwałkować (ciasto wychodzi bardzo cieniutkie. Najlepiej
wałkować na papierze do pieczenia i przykryte również takim papierem) i
wyłożyć na dno blaszki 24 x 36
Na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową lub smażone wiśnie.
Masa orzechowa: Białka
(9 szt.) ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Teraz dodawać
stopniowo cukier, wciąż ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku,
nie przerywając ubijania. Orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia i
bardzo delikatnie wymieszać z masą białkowo-żółtkową.
Wylać masę na ciasto w blaszce
Drugą część ciasta również rozwałkować i delikatnie ułożyć na masie orzechowej.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez ok. 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz