Od kiedy pamiętam piekło się je w domu rodzinnym.
składniki:
• 500 g mąki
• 200 g margaryny
• 30 g smalcu
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 żółtka
• 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką)
• 1 łyżka gęstej kwaśniej śmietany
• cukier waniliowy
• szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Da mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie , tak aby powstały malutkie grudki.
Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto , owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Teraz możemy wyjąć ciasto z lodówki i przepuścić przez maszynkę do mięsa, z założoną „ciastkową” końcówką. Jeżeli nie mamy takiej maszynki, można ciasto rozwałkować i wycinać różne formy.
Ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem a następnie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut, na złoty kolor.
dodatkowe informacje
Specjalnie dla tych ciastek, mam starą maszynkę do mięsa, gdyż ciastkowe foremki nie pasują do maszynek elektrycznych. Jeżeli mamy więcej domowników to lepiej zrobić ciastka z podwójnej porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz