Translate

wtorek, 14 czerwca 2016

Biszkopt z jabłkami w galaretce

Szybko, prosto, smacznie. Tak najlepiej opisac to ciasto




Składniki ciasta:
Biszkopt z 3-4 jajek, upieczony w tortownicy o średnicy 28cm
Masa jabłkowa
·         6 średniej wielkości jabłek typu antonówka lub reneta (użyłam antonówek)
·         2 galaretki (użyłam wiśniowe)
·         600ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki
Krem:
·         250 ml śmietanki kremówki
·         250 g mascarpone
·         2-3 łyżki cukru
·         Sok z cytryny (dałam z połowy cytryny)
Dodatkowo: ok. 50 g płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni)

Upieczony biszkopt włożyć do tortownicy o średnicy 28cm. Galaretki rozpuścić w podanej ilości wody. Do gorącej galaretki zetrzeć na tarce jarzynowej (duże otwory), obrane jabłka. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Galaretka powinna zacząć się krzepnąć, wtedy jest gotowa do uzycia.
Ser mascarpone wymieszać. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i połączyć z mascarpne. Dodać sok z cytryny i wymieszać całość. 2 łyzki kremu rozsmarować na biszkopcie a następnie wylać tężejącą galaretkę z jabłkami. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Na wierzch wyłożyć resztę kremu z mascarpne i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz