Składniki:
·
1 opakowanie ciasta francuskiego (moje miał 275
g i długość 42 cm) – przekroić na dwie równe części
·
500 ml mleka
·
1 opakowanie budyniu (ja dałam śmietankowy)
·
2 łyżki mąki krupczatki
·
200 g masła (temperatura pokojowa)
·
4-5 łyżek cukru
·
100 g białej czekolady
·
Ok. 200 ml śmietanki kremówki
·
1 opakowanie śmietan-fix
·
Dodatkowo: truskawki, 2 opakowania galaretki
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 195-200 stopni – termoobieg. Ciasto
francuskie mocno schłodzone, rozdzielić na dwie równe części. Każdą część
ułożyć na osobnej blaszce, zostawiając od spodu papier, w który było owinięte. Na cieście ułożyć blaszki (od spodów form do
pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Ułożenie na
wierzchu blaszek, gwarantuje nam że ciasto będzie równo upieczone, bez żadnych
górek czy pagórków. Upieczone ciasto wyjąć, zdjąć z wierzchu blaszki i odstawić
na kratkę do wystudzenia.
Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i dodać połamaną
czekoladę. Rondelek ustawić w kąpieli wodnej i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia
się czekolady. Zdjąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki aby bardzo
dobrze się schłodziła (Najlepiej przygotować śmietankę poprzedniego dnia np.
wieczorem, wtedy mamy pewność, że odpowiednio się schłodzi).
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku
wymieszać budyń, mąkę krupczatkę i cukier. Mieszaninę wlać na gotujące się
mleko i podgrzewać ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z
ognia. Wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania,
dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
Wyjąć z lodówki kremówkę, dodać śmietan fix i ubić na
sztywno. Dodać do masy budyniowej i dokładnie wymieszać. Lekko schłodzić w
lodówce.
Połowę kremu wyłożyć na pierwszej części upieczonego ciasta,
przykryć drugą częścią. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu szybko ułożyć
truskawki, robiąc z nich na brzegach „płotek”, który utrzyma galaretkę w
ryzach. Wstawić do lodówki.
Galaretki zalać 500 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i
wystudzić a następnie schłodzić, do momentu aż zacznie galaretka krzepnąć. W
tym momencie można już wyłożyć na wierzch ciasta.
Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz