Składniki:
Ciasto:
· 500 g mąki
· 2 łyżki cukru pudru
· 150 g miodu
· 125 g masła lub margaryny
· 2 jajka (całe)
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
· 700g śmietany kremówki (użyłam 30% kremówki)
· 4 łyżeczki żelatyny
· 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
· 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
· 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki (użyłam gotowej o smaku kakaowym)
· 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto (ja wrzuciłam wszystko na raz do malaksera i po 2 minutach już miałam kulę z ciasta) i podzielić je na 2 równe części. Każdą część, rozwałkować na formę 24x36 i piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200ºC. (wstawiłam oba blaty ciasta na raz do piekarnika i piekłam w termoobiegu, nastawionym na 165 stopni)
Śmietanę z cukrem pudrem ubić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, zmiksować ze śmietaną.
Kremem śmietankowym przełożyć blaty. Na wierzchu rozsmarować masę toffi z puszki i posypać na nią posiekanymi orzechami.
Wstawić do lodówki. Ciasto musi odstać co najmniej 24 godziny aby zmiękło. Im dłużej stoi tym jest bardziej miękkie i smaczniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz