Translate

czwartek, 9 czerwca 2016

Jabłka w cieście

Staaaaaaary przepis. Oczywiście to kolejny wpis archiwalny. Jabłka w cieście podawałam w listopadzie 2010r. Od tamtej pory kilkakrotnie pieczone przeze mnie. Przepis bardzo prosty a smaczny.




Składniki:

  • 3 szklanki mąki (tortowa) + do wyrobienia i wałkowania
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • Szczypta soli
  • 250 g masła lub margaryny

  • 5 – 6 sztuk jabłek (ja użyłam odmiany golden delicius)
  • Ok. 100 g suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki koniaku, winiaku
  • Cynamon (ja nie daję)
  • Bułka tarta – ok. 3 łyżek

Zaczynamy od namoczenia żurawiny w mieszaninie koniaku z sokiem pomarańczowym. Możemy to zrobić nawet dzień wcześniej, zostawiając w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Z masła, mąki, serka, cukru pudru, soli i skórki zagniatamy miękkie ciasto, które należy podzielić na dwie równe części.  Odstawić do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie:
Obieramy jabłka i dzielimy na połówki. Następnie należy wydrążyć gniazda nasienne.
Pierwszą część ciasta należy rozwałkować na wielkość formy 24x36cm i ułożyć w niej. Wierzch ciasta posypać bułką tartą. W wydrążone jabłka wkładamy żurawinę i jabłka układamy przecięciem do dołu na cieście. Pomiędzy połówkami jabłek należy zostawić odstępy (nie za duże). Jeżeli zostaną jeszcze żurawiny, to należy je rozsypać pomiędzy jabłka. Teraz też możemy posypać cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować tak jak pierwszą i ułożyć na jabłkach. Docisnąć razem brzegi dolnego i górnego ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 w termoobiegu) i pieczemy na złoty kolor ok. 50 minut.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub można zrobić lukier

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz