Składniki:
* herbatniki (takie najzwyklejsze w świecie) w ilości aby wyłożyć dno formy 24 x 36 lub odrobinę większej
* biszkopty (te długie. Użyłam opakowanie 200g, takie jak do tiramisu)
Krem:
* 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
* 750 ml mleka
* 250 g masła (można i margarynę, ale wtedy proponuję dodać jeszcze do budyniu 1 łyżkę mąki)
* 4 łyżki cukru
* herbatniki (takie najzwyklejsze w świecie) w ilości aby wyłożyć dno formy 24 x 36 lub odrobinę większej
* biszkopty (te długie. Użyłam opakowanie 200g, takie jak do tiramisu)
Krem:
* 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
* 750 ml mleka
* 250 g masła (można i margarynę, ale wtedy proponuję dodać jeszcze do budyniu 1 łyżkę mąki)
* 4 łyżki cukru
* 1 opakowanie galaretki cytrynowej (może być również i truskawkowa)
Mus truskawkowy:
* 500 g truskawek - zmiksować
* 2 łyżki żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
* opcjonalnie można dodać cukier (ja nie dawałam)
Masa śmietanowa:
* 500 ml śmietanki kremówki 30 - 36%
* 2 łyżeczki żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
* 1 opakowanie cukru waniliowego (mam taki z dodatkiem wanilii)
Wierzch ciasta:
* 500 g truskawek
* 2 galaretki truskawkowe
* 500 ml wody do galaretek
* 500 g truskawek - zmiksować
* 2 łyżki żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
* opcjonalnie można dodać cukier (ja nie dawałam)
Masa śmietanowa:
* 500 ml śmietanki kremówki 30 - 36%
* 2 łyżeczki żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
* 1 opakowanie cukru waniliowego (mam taki z dodatkiem wanilii)
Wierzch ciasta:
* 500 g truskawek
* 2 galaretki truskawkowe
* 500 ml wody do galaretek
Na dno blaszki (24x36 lub ciut większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Zagotować 2 szklanki mleka a w trzeciej wymieszać budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do zagotowania budyniu. Zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić budyń do przestudzenia, ale wciąż powinien być ciepły. Na ciepłym jeszcze budyniu układamy masło pokrojone na mniejsze kawałki i zostawiamy na kilka minut, aż masło zacznie się rozpuszczać i będzie miękkie. Całość należy wtedy zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy na herbatniki.
Zagotować 2 szklanki mleka a w trzeciej wymieszać budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do zagotowania budyniu. Zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić budyń do przestudzenia, ale wciąż powinien być ciepły. Na ciepłym jeszcze budyniu układamy masło pokrojone na mniejsze kawałki i zostawiamy na kilka minut, aż masło zacznie się rozpuszczać i będzie miękkie. Całość należy wtedy zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy na herbatniki.
Na kremie układamy wzdłuż blaszki , leciuteńko wciskając biszkopty, robiąc pomiędzy nimi odstępy ok. 1 cm.
Truskawki zmiksować i dodać do nich wcześniej namoczoną a potem rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do schłodzenia. Jak mus zacznie tężeć , wylewamy go w przestrzenie pomiędzy biszkopty.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Przestudzić Śmietanę wraz z dodatkiem cukru waniliowego ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wyłożyć na mus truskawkowy.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Przestudzić Śmietanę wraz z dodatkiem cukru waniliowego ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wyłożyć na mus truskawkowy.
Część truskawek zmiksować . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do musu z truskawek. Schłodzić aż do momentu jak galaretka zacznie tężeć. Na wierzch ciasta poukładać truskawki i zalać galaretką truskawkową .
Całość wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz