Translate

sobota, 11 czerwca 2016

Ciasto z jogurtem greckim

Szybkie a smaczne :) Tak najkrócej można je opisać.





Ciasto:
* 3 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
* 250 g margaryny
* 5 żółtek
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Szczypta soli

Jogurtowa masa
* 3 opakowania (opakowanie 400g) jogurtu greckiego
* 200 g wiórek kokosowych (jak najdrobniejsze)
* 5 białek
* ¾ szklanki drobnego cukru (ale nie pudru)
* 2 łyżeczki octu winnego (lub soku z cytryny)
* 1 łyżka budyniu waniliowego
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł

Ze składników na ciasto, wyrobić kruche ciasto (najwygodniej w malakserze), podzielić na dwie części i wstawić owinięte w folie, do lodówki na kilka godzin.
Formę 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia i jedną część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, na dno. Lekko przyklepać aby nie było widać papieru. Posmarować powidłami.
Jogurty wymieszać z wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym i z budyniem. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodać ocet winny. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z jogurtem i całość wylać na ciasto w formie. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi otworami, resztę ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekłam w 160 – termoobieg) przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około pół godziny.

* Zamiast powidłami, spód można posypać gorzkim kakao. I bardzo ładnie wygląda i dobrze smakuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz