kolejny raz pączki. Tak trochę inaczej robione ciasto drożdżowe.
Składniki:
* 600 g maki + 2 garstki do wyrobienia ciasta po wyrastaniu
* 5 żółtek
* ¼ szklanki oleju z pestek winogron
* 30 g masła rozpuszczonego
* 250 ml mleka ciepłego
* 5 łyżek maślanki
* 2-3 łyżki cukru
* Szczypta soli.
* Marmolada do nadziewania
* 40 g drożdży
Do smażenia: olej + smalec
Mąkę
razem z solą przesiać do miski. Żółtka, cukier , olej i drożdże
wymieszać trzepaczką lub zmiksować, tak aby drożdże się rozpuściły.
Dodać do tej mieszaniny ciepłe mleko, wymieszać razem i wlać do mąki.
Wyrabiać ciasto, dodając w trakcie po łyżce maślanki. Do dobrze
wyrobionego ciasta dodać masło i znów wyrabiać, aż przestanie kleić się
do dłoni. Miskę z ciastem szczelnie nakryć i odstawić aby ciasto wyrosło
(wyrasta bardzo szybko).
Na blat roboczy wysypać dwie garstki
mąki i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Wyrobić krótko ciasto, tak aby mąka
się w nie wchłonęła. Teraz już można formować pączki. (ja dzielę ciasto
na małe kawałki i z każdego kawałka formuję placuszek – wcale nie musi
być równy- na środku którego układam łyżeczkę marmolady)
Smażymy z jednej strony ok. 3 – 4 minut, pod przykryciem. Drugą strone pączka smażymy już bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz