Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Składniki:
300g maki – użyłam typ 550 ( z tego 50 g do zaczynu)
150g mleka ciepłego ( z tego połowa do zaczynu)
15-20g drożdży świeżych
3 łyżki cukru (z tego 1 łyżeczka do zaczynu)
80g masła
1 jajko+ 1 żółtko
Szczypta soli
Dodatkowo: marmolada do nadziewania rogalików
Sposób przygotowania:
Do naczynia włożyć drożdże, posypać łyżeczką soli, wsypać mąkę i zalać mlekiem. Wymieszać i zostawić do wyrastania. Do naczynia z pozostałym ciepłym mlekiem dodać masło i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia go. Do miski wsypać pozostałą mąkę. Jajko i żółtko ubić z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite jajko z żółtkiem i mleko z masłem. Wyrabiać ciasto aż przestanie lepić się do rąk. Delikatnie posypać wierzch ciasta mąką a miskę okleić folią spożywczą. Odstawić do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat posypany mąką i wyrobić. Rozwałkować na duże koło. Grubość ciasta to ok 2-3mm. Koło podzielić na 24 części. Powstaną takie bardzo długie i wąziutkie trójkąty. Każdą podstawę trójkąta naciąć w połowie na głębokość ok 1,5-2cm. Na końcu nacięcia ułożyć kopczyk z marmolady. Brzegi nacięte zakładamy na marmoladę, tak aby marmolada była w tym nacięciu. I dalej rolujemy rogalika, lekko naciągając koniec ciasta.
Rogaliki układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyrośniete rogaliki posmarować mlekiem skondensowanym i wstawić do piekarnika. Piec ok. pół godziny.
Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę, do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz