Składniki ciasta:
* 250 g margaryny
* 4 duże jajka
* 2 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 3/4 - 1 szklanki cukru (ja dałam 3/4 ale i tak wydaje mi się za słodki, bo ja lubię mało słodkie ciasta)
(*) szklanka o pojemności 250 ml
Kruszonka:
* 80 g masła
* 80 g cukru
* 110 g mąki
Dodatki:
* śliwki wypestokowane, przekrojone na pół (miałam węgierkę dąbrowicką)
* kilka łyżek mielonych migdałów (nie koniecznie)
Sposób wykonania:
Margarynę
utrzeć na puch. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka
ubić z cukrem na puszystą i kremową masę. Do utartej margaryny dodajemy
po kilka łyżek mąki i ubitych jajek, wciąż ucierając wszystko mikserem,
aż do wyczerpania składników.
Ciasto wykładamy na blaszkę 24 x 36, wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.
Na cieście układamy jedna obok drugiej, połówki śliwek.
Składniki
kruszonki połączyć razem i posypać kruszonką śliwki. Na wierzch
kruszonki można posypać dodatkowo kilka łyżek mielonych migdałów.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny
* 250 g margaryny
* 4 duże jajka
* 2 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 3/4 - 1 szklanki cukru (ja dałam 3/4 ale i tak wydaje mi się za słodki, bo ja lubię mało słodkie ciasta)
(*) szklanka o pojemności 250 ml
Kruszonka:
* 80 g masła
* 80 g cukru
* 110 g mąki
Dodatki:
* śliwki wypestokowane, przekrojone na pół (miałam węgierkę dąbrowicką)
* kilka łyżek mielonych migdałów (nie koniecznie)
Sposób wykonania:
Margarynę
utrzeć na puch. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka
ubić z cukrem na puszystą i kremową masę. Do utartej margaryny dodajemy
po kilka łyżek mąki i ubitych jajek, wciąż ucierając wszystko mikserem,
aż do wyczerpania składników.
Ciasto wykładamy na blaszkę 24 x 36, wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.
Na cieście układamy jedna obok drugiej, połówki śliwek.
Składniki
kruszonki połączyć razem i posypać kruszonką śliwki. Na wierzch
kruszonki można posypać dodatkowo kilka łyżek mielonych migdałów.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz