* 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki do zaczynu
* 1 - 1,5 szklanka mleka + 6 łyżek do zaczynu
* 1,5 łyżki cukru do zaczynu
* 30 g drożdży
* 1 jajko
* 1 żółtko
* szczypta soli
Mleko oczywiście lekko ciepłe. Zaczyn to tylko tyle aby cokolwiek drożdże ruszyły. Razem do michy i wyrobić mikserem. Ciasto jest jak gęsta śmietana. Dodaj pokrojone jabłko, wymieszaj i michę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania (wstaw tę michę w drugą, w której jest ciepła woda a po 15 minutach już będziesz smażyć racuchy)
Smażę w dość głębokim oleju. Tak gdzieś ze 2,5 - 3 cm. Nakładam to wyrośnięte ciasto łyżką, którą za każdym razem moczę w kubku z gorącą wodą.
Przepyszne, u mnie z dodatkiem kwiatów czarnego bzu
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu:). Kiedyś często smażyłam. A teraz jakoś poszły w zapomnienie.
Usuń