Translate

czwartek, 16 czerwca 2016

Pleśniak z serem

Taka odmiana znanego pleśniaka. Bardzo mi smakowało to ciasto





Składniki:
Na ciasto:
* 1 szklanka mąki krupczatki
* 2 szklanki mąki tortowej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 180 g margaryny
* 80 g smalcu
* 6 żółtek (białka zostawiamy do piany)
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* Szczypta soli
* 2 łyżki śmietany
Na masę serową:
* 500 sera twarogowego, najlepiej wiejskiego, wilgotnego i tłustego
* 2 jajka
* 100 g masła
* 3 łyzki cukru (trzcinowy u mnie)
* 1 łyżka (z górką) skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:
* powidła śliwkowe z węgierek ( miałam 500 ml słoik powideł)
* 6 białek (te od ciasta)
* szczypta soli
* 6 czubatych łyżek cukru pudru
* 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Sposób przygotowania:
Najwygodniej użyć malaksera do zrobienia tak ciasta jak i masy serowej.
Do misy malaksera wsypać obie mąki, dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wkroić margarynę i smalec i posiekać malakserem  do uzyskania konsystencji kaszki. Żółtka ubić z cukrem (aby cukier się rozpuścił) i dodać śmietanę do nich. Wymieszać i wlać do mąki. Wyrobić do momentu jak ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyjąć teraz na blat i złączyć razem . Podzielić ciasto  na trzy części ( ja robię jedną z części ciut większą od dwóch pozostałych i ta część robi mi za spód ciasta). Jedną mniejszą część wrzucić ponownie do malaksera, rozdrabniając trochę. Dosypać kakao i krótko wyrobić. Ciasto będzie wyglądało jak kasza tak gruba. Wsypać to do woreczka foliowego i włożyć do lodówki. Obie białe części też zawinąć w folię i dać do lodówki. Moje ciasto było w lodówce całą noc.
Masa serowa: do malaksera włożyć masło, dodać cukier, jajka i skrobię. Dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania dodawać po kawałku sera. I już gotowe. Masa powinna być gładka i bez grudek.
Formę 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce największą część ciasta. Lekko przyklepać dłonią i podpiec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. Na wystudzone wyłożyć masę serową, na masę wysypać z woreczka ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć powidła (najwygodniej małą łyżką układać takie kupki, jedna blisko drugiej a potem łopatką połączyć je).
Białka ubijać ze szczyptą soli. Jak piana już będzie biała, dodajemy stopniowo cukier puder nie przerywając ubijania. Na koniec dosypujemy skrobię. Pianę wyłożyć na powidła . Na wierzch zetrzeć na tarce białą część ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół grzanie) i piec pleśniaka ok. 1 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz