Kruche, budyń, owoce. To zawsze udane połączenie. No to do dzieła. Toż sezon się zaczął
Ciasto:
* 1,5 szklanki maki (szklanka o pojemności 250ml)
* 3 łyżki cukru pudru
* 80 g masła zimnego pokrojonego na mniejsze kawałki
* 30-40 g smalcu zimnego pokrojonego na mniejsze kawałki
* Szczypta soli
* 3 żółtka
Budyń:
* 1,5 szklanki mleka
* 3 łyżki cukru
* 1 opakowanie budyniu
* 2 łyzki masła
Pokrycie owocowe:
* ok. 200g borówki amerykańskiej
* ok. 200 g czerwonej porzeczki
* ok. 150 g malin
* 2 opakowania galaretki (użyłam malinowej i o smaku czarnej porzeczki)
* 450 ml wrzątku
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w malakserze. Rozwałkować na okrąg większy od średnicy formy na tartę (ma być taka głębsza forma na tartę) i wyłozyć dno i boki formy. Grubośc ciasta na bokach powinna być taka sama lub większa niż spodu. Ponakłuwac ciasto widelecem i upiec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Wyjąc i wystudzić.
1 szklankę mleka zgotować z masłem i z cukrem. Budynie wymieszać w pozostałym mleku i wlac na wrzące mleko, ugotowac budyń. Przestudzić i wylać na dono tarty.
Galaretki wymieszać z wodą, przestudzić. Do zimnej galaretki dodać owoce (jeżeli będą wcześniej w lodówce, to galaretka szybciej sie nam zetnie), dobrze wymieszać i odstawić do lodówki, do czasu aż będzie już dobrze tężeć. Wtedy wyląć na budyń. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz