Nie samym słodkim człowiek żyje ;) Teraz wędlina do chleba. Boczek pieczony. Ale mielony
Składniki:
* 2 kg chudego boczku
* 250 ml mleka
* 3 - 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka vegety
* duży pęczek natki pietruszki
* pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Boczek zmielić w maszynce do mięsa, z normalnym sitkiem. Do mięsa dodać mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, vegetę i pieprz oraz ewentualnie jeszcze sól. Bardzo dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do boczku, ponownie wymieszać. Masę boczkową włożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Przez pierwszą połowę pieczenia, forma powinna być przykryta (folią aluminiową), a następnie odkrywamy i dopiekamy, aby zarumienił się wierzch .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz