Translate

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Sernik w miodowym cieście




Składniki:
Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125 g sztucznego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 – 3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (gdyby ciasto nie chciało się nam skleić)

Masa serowa:
  • 1 kg sera tzw. Sernikowego z wiadereczka (użyłam President)
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ - 1 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na ½ litra mleka)
  • Opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:   - słoiczek powideł lub kwaskowego dżemu np. z czarnej porzeczki do przekładania
                        - polewa czekoladowa na wierzch ciasta

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem (dobrze wyrabia się w malakserze) i podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować (dobrze robić to bezpośrednio na papierze do pieczenia) na koło o średnicy 28 cm. Pieczemy osobno, każdą przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (lub 160 piekarnik z termoobiegiem).
Wystudzić
 Ser, cukier puder, masło i jajka wymieszać razem w rondlu. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilkę pogotować. Budynie rozmieszać  w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Bardzo energicznie teraz należy mieszać, aby nie pozostały grudki budyniu. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową.
 W tortownicy ułożyć pierwszy krążek ciasta i posmarować powidłami. Na powidła wylać 1/3 gorącej masy serowej i przykryć kolejnym krążkiem. Ponownie wylać 1/3 masy serowej, którą przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Ten krążek smarujemy powidłami i wylewamy resztę masy serowej, na której układamy ostatni krążek ciasta. Całość należy lekko docisnąć i odstawić na kilka godzin (ok. 8godzn) w temperaturze pokojowej.
Potem można tortownicę owinąć folią i wstawić do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze po co najmniej 24 godzinach.
Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową (100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z 70 - 80ml śmietanki kremówki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz