Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 125 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 125 g sztucznego miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 – 3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (gdyby ciasto nie chciało się nam skleić)
Masa serowa:
- 1 kg sera tzw. Sernikowego z wiadereczka (użyłam President)
- 100 g miękkiego masła
- ½ - 1 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na ½ litra mleka)
- Opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: - słoiczek powideł lub kwaskowego dżemu np. z czarnej porzeczki do przekładania
- polewa czekoladowa na wierzch ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem (dobrze wyrabia się w malakserze) i podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować (dobrze robić to bezpośrednio na papierze do pieczenia) na koło o średnicy 28 cm. Pieczemy osobno, każdą przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (lub 160 piekarnik z termoobiegiem).
Wystudzić
Ser, cukier puder, masło i jajka wymieszać razem w rondlu. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilkę pogotować. Budynie rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Bardzo energicznie teraz należy mieszać, aby nie pozostały grudki budyniu. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową.
Ser, cukier puder, masło i jajka wymieszać razem w rondlu. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilkę pogotować. Budynie rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Bardzo energicznie teraz należy mieszać, aby nie pozostały grudki budyniu. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową.
W tortownicy ułożyć pierwszy krążek ciasta i posmarować powidłami. Na powidła wylać 1/3 gorącej masy serowej i przykryć kolejnym krążkiem. Ponownie wylać 1/3 masy serowej, którą przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Ten krążek smarujemy powidłami i wylewamy resztę masy serowej, na której układamy ostatni krążek ciasta. Całość należy lekko docisnąć i odstawić na kilka godzin (ok. 8godzn) w temperaturze pokojowej.
Potem można tortownicę owinąć folią i wstawić do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze po co najmniej 24 godzinach.
Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową (100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z 70 - 80ml śmietanki kremówki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz